Sari la conținut

Mărimea aluniței tale ar putea semnala cancerul de piele. Medic: Există câteva modificări la care trebuie să fim atenți!

În contextul în care vremea se încălzește și multe persoan merg la plajă, un medic a notat schimbările la care ar trebui să fie atenți oamenii pentru a ajuta la depistarea timpurie a melanomului.

Potrivit Melanoma UK, cancerul de piele este al cincilea cel mai frecvent tip de tumoare din regiune.

Dr. Dominic Greenyer, care este medic de familie la The Health Suite, a declarat: „Melanomul este un tip de cancer de piele care este cauzat de lumina UV.

„Petrecerea unor perioade prelungite de timp la soare sau utilizarea regulată a paturilor solare poate crește șansele de apariție a acestui cancer.”

Dr. Greenyer a adăugat: „Dacă nu este tratat, melanomul se poate răspândi în alte zone ale corpului și poate fi extrem de periculos.

„Există câteva modificări ale alunițelor la care trebuie să fiți atenți și care vă pot permite să detectați din timp semnele melanomului și să căutați tratament.”

Unul dintre primele semne ale unui potențial melanom este o aluniță care a crescut în dimensiune, în special dacă s-a lărgit.

De obicei, cu o lățime de peste 6 mm, melanoamele sunt semnificativ mai mari decât alunițele normale, care sunt de obicei de dimensiunea capătului plat al unui creion sau mai mici.

Fiți atenți la o aluniță care își schimbă culoarea

De asemenea, fiți atenți la o aluniță care își schimbă culoarea. În timp ce alunițele au tendința de a avea culori diferite, melanoamele pot fi un amestec de culori, cum ar fi maro amestecat cu negru, roșu, roz, alb sau o nuanță albastră.

Pentru cei care au părul roșcat și pielea deschisă, este posibil ca melanomul să fie doar roșu sau roz (cunoscut sub numele de melanom amelanotic).

O altă modificare a aspectului unei alunițe pe care trebuie să o luați în calcul este dacă aceasta și-a schimbat forma.

Alunițele obișnuite tind să aibă un aspect uniform – în care ambele jumătăți ale aluniței arată aproximativ la fel – cu margini rotunde.

Melanomul, pe de altă parte, tinde să aibă o formă neuniformă sau neregulată, cu o margine zimțată.

Orice modificare a unei alunițe trebuie raportată unui medic sau dermatolog pentru a verifica dacă nu este vorba de cancer de piele.

Dr. Greenyer a declarat: „În cele din urmă, luarea de măsuri de precauție pentru a preveni melanomul este cea mai bună cauză de acțiune, deoarece eliminați în mod proactiv riscurile.

„Dacă vă petreceți timpul afară în această vară, stați la umbră între orele 11 și 15, deoarece acesta este momentul în care radiațiile solare sunt cele mai puternice.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel