duminică, ianuarie 24, 2021
Tănasă Sabina

Medicul Adrian Marinescu, din cadrul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, a declarat că în opinia dumnealui  medicii trebuie să accepte și să susțină vaccinarea, iar în cazul acestei branșe, nici nu ar trebui să fie o opțiune persoanlă, ci o “obligativitate morală”.

“(…) eu cred că pentru medici nu e numai opțiunea personală, este o obligativitate morală, pentru că ei reprezintă un exemplu în raport cu populația. Dacă ei nu sunt sănătoși prin faptul că se infectează, nu vor mai putea avea grijă de oameni și, nu în ultimul rând, ei pot reprezenta un vector de transmitere.

Eu cred că un medic care nu se vaccinează, deși are toate informațiile necesare și nu are niște considerente clar dovedite, are o mare responsabilitate. Dar nu stă în picioare niciun raționament”, a declarat dr. Adrian Marinescu.

Cu acest prilej, Dr. Marinescu a atins și subiectul fierbinte al momentului: declarațiile făcute de Dr. Monica Pop ce a declarat public refuzul de a se vaccina, de frica de a nu face leucemie.

“Dar vin cei care înclină în direcția antivaccin, alte persoane, care nu sunt avizate, nu sunt nici infecționiști, nici nu au luptat cu COVID-ul, dar sunt, într-adevăr, medici, foarte în regulă în domeniile lor, dar fără o legătură prea mare cu COVID-ul și care informează altfel, fără să se bazeze pe niște lucuri reale.

E foarte ușor să spui că peste zece ani vei face leucemie (referire la dr. Monica Pop – n.r.) fără să te bazezi pe nimic. Care e dovada? Așa putem vorbi despre orice. Așa poți să spui că dacă beți apă de la robinet peste 10 ani veți face cancer de piele. Problema e că astfel de afirmații fără nicio susținere pot influența negativ opinia publică.

Suntem pe un câmp de luptă. (…) În plus, de când e omenirea, un tratament, chiar dacă este bun, nu poate să înlocuiască un vaccin”, a explicat dr. Marinescu.

Dr. Monica Pop a fost criticată chiar și de către jurnalistul Cristian Tudor Popescu: „Vorbește ca o precupeață. E de discutat dacă nu afectează siguranța națională”.

“Însă sunt acești viruși bipezi foarte periculoși care dezinformează agresiv, ba chiar creează panică la nivel național. După părerea mea, este de discutat în ce măsură astfel de afirmații afectează siguranța națională.

De pildă, avem o declarație a unei doamne doctor, medic oftalmolog, doamna Monica Pop. Ce spune, la televizor, în văzul țării: “Vă mai spun încă o dată: peste 3 ani, face leucemie unul care face vaccinul și fac toți. Faceți copilului dvs vaccinul ăsta? Pericolul e foarte mare. Nimeni nu poate niciodată să spună că acest vaccin este sigur. Poate peste 10 ani. Bine, hai, 5 ani”, a spus CTP.