Sari la conținut

Mărturiile medicului ATI Lucian Horhotă despre victimile de la Colectiv

Sunt 6 ani de la tragedia „Colectiv”, care a zdruncinat profund întreaga țară și a dus la schimbări politice majore în ultimii ani. Supraviețuitorii și rudele victimelor le reproșează însă autorităților că încă nu s-a făcut dreptate în acest caz și că sistemul sanitar e la fel de prost echipat ca la momentul tragediei.

Nici acum instanța nu a stabilit definitiv vinovații, așa că rudele celor care au pierit și supraviețuitorii tragediei au simțit că trebuie să protesteze față de lentoarea cu care magistrații judecă acest proces.

Zeci de persoane au adus sâmbătă în faţa clubului Colectiv panouri cu fotografii ale celor care au murit în incendiu, ele fiind ulterior mutate pe scările Curţii de Apel Bucureşti, unde a avut loc protestul inedit. Imaginile de pe panouri erau însoţite de informaţii privind vârsta şi ocupaţia victimelor.

Medicul ATI Lucian Horhotă era de gardă pe 30 octombrie 2015 la maternitatea Bucur, unitate sanitară aflată în imediata vecinătate a clubului Colectiv. Specialistul a mărturisit ce a trăit în noaptea incendiului devastator. Alături de alţi colegi de la spital a intervenit imediat pentru a-i ajuta pe tinerii care au reuşit să iasă din club sau care au fost scoşi de acolo

„În acea noapte terminam a doua cezariană, a venit cineva de afară care a spus că este nevoie de sprijin, că sunt foarte mulţi arşi”

„Se sfârşea a doua cezariană, îmi aduc aminte, se auzea un zgomot de vorbă multă şi primele sirene ale echipajelor de intervenţie, cred că au fost cele ale poliţiei, şi primele salvări probabil care au primit apel pentru a veni acolo.

În primul minut şi jumătate nu îţi dădeai seama că ar fi ceva deosebit, deoarece mai veneau acolo salvări, era o zonă în care erau cerute frecvent salvări, noaptea aveau loc tot felul de…, erau scandaluri, era sfârşit de săptămână.

După ce au început să vină una după alta, în decurs de câteva minute, s-a văzut că este ceva mai serios şi atunci lumea a început să se uite pe geam să vadă ce se întâmplă.

Terminam a doua cezariană şi practic pacienta mergea către salonul post operator, pacienta era bine. Şi atunci a venit cumva de afară cineva care a spus că ar fi nevoie de sprijin, dacă putem să acordăm sprijin, că sunt foarte mulţi arşi, a avut loc o explozie, un foc, încă nu se ştia exact, dar că au început să iasă oamenii afară, care erau ameţiţi, cu hainele arse, deja se făcuse întuneric şi atunci practic am ieşit mai mulţi, şi noi câţiva de la ATI şi de la nou-născuţi, cele de acolo ne-au spus că sunt unii foarte grav care văd că tot ies şi cad pe jos, în clipa aia nu mai ştii unde să te împarţi, deja se umpluse de salvări.

Echipajele de ambulanţă nu ştiau unde să se ducă”, a explicat dr. Lucian Horhotă.

Medicul Lucian Horhotă a resuscitat o fată, apoi a stat clipe îndelungi într-o salvare, unde l-a resuscitat mai bine de 40 de minute pe Claudiu Petre, un tânăr care în noaptea tragediei a intrat de mai multe ori în club pentru a-i ajuta pe răniţi

„Iniţial am avut noi o fată pe caldarâm la care am iniţiat manevre de resuscitare, care şi-a revenit relativ repede, după aceea a trebuit să ne deplasăm la o salvare unde era cineva care tocmai intrase în stop de câteva minute, nu ştim de câte, şi am rămas blocat acolo vreo 40 de minute.

Am mai ieşit, am intrat, dar cam acolo a fost nevoie să rămân pentru că nu ieşea din stop şi s-au făcut manevre intensive de resuscitare împreună cu echipajul ambulanţei şi după aia s-a dovedit că era Claudiu Petre, noi nu am ştiut cine e la ora aia, şi nici a doua zi, abia a doua zi spre seară, văzând prin presă, stai că poza asta seamănă cu omul la care a trebuit noi să intervenim şi aşa am aflat şi noi cine a fost.

El era întins deja pe targă, era în stop şi a trebuit să -l preluăm şi să ducem până la capăt procesul de reanimare al lui, cu intubaţie, cu aspiraţie.

„Erau căzuţi pe jos, înşiraţi 5,6, 7, erau declaraţi decedaţi sau aduşi decedaţi din gang”

Ei erau căzuţi deja jos, erau înşiraţi 5,6,7, unii erau deja declaraţi decedaţi sau aduşi decedaţi din gang, şi puşi deja în folie din aceea reflectorizantă, deja îi puneau de o parte şi cei căzuţi pe jos, nu aveai altă soluţe, nu aveai unde să-i bagi, trebuia efectiv să începi manevrele de reluare a funcţiilor vitale de respiraţie şi circulaţie.

„Ca în noaptea aia nu am mai văzut decât în Valea Jiului, la accidentele de la mină„

Ca în noaptea aia nu am mai văzut decât în Valea Jiului, la accidente de la mină. A fost unul înainte, pe vremea lui Ceauşescu, şi două după. Am lucrat şi la Spitalul din Petroşani, dar eram asistent medical pe vremea aia, prin 80, tot ATI. La noi era specificul acela, accidentele de mină erau frecvente în perioada aia. Sărea metanul cu praf de cărbune şi oxigen, un amestec exploziv care se propaga de-a lungul galeriei şi făcea victime sute de metri, pe tot ce prindea. Erau arşi, loviţi, asta semăna cu aia de atunci.

„E ca la un război cu armă termo-chimică, ceva de genul acesta, scurgerea tegumentului ars modifică fizionomia omului”

E ca la un război cu armă termo-chimică, ceva de genul acesta. Foarte dramatic, îi desfigurează, scurgerea tegumentului ars, care curge şi atârnă, modifică fizionomia omului, trebuie să lucrezi efectiv pe terenul ăsta.

La început resuscitarea durează ceva, noi am avut manevre de prim ajutor la vreo 4 şi o resuscitare foarte scurtă, s-au reluat funcţiile vitale la o fată, nu ştiu cine era, şi după aceea m-au blocat în salvare cam 40 de minute.

La ieşirea din salvare deja după ce am fost nevoiţi să declarăm decesul era cam pe final”, a rememorat Dr. Horhotă într-un interviu pentru News.ro

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel