marți, august 9, 2022

Băuturile alcoolice, cele cu zahăr, tutunul şi jocurile de noroc vor fi taxate suplimentar vor fi mai scumpe. La unele se măreşte taxa pe valoarea adăugată, iar la altele acciza. Sunt măsuri, convenite aseară de coaliţia de guvernare, pentru modificarea Codului Fiscal.

Măsură de urgență. Ce se întâmplă cu băuturile cu zahăr

Unele dintre aceste măsuri ar trebui să intre în vigoare de la 1 august, altele de la începutul anului viitor.

Toate sunt incluse într-un proiect de ordonanţă, ce ar putea fi pus în dezbatere publică astăzi pentru a fi adoptat de Guvern săptămâna viitoare.

Te-ar mai interesa: Anunțul autorităților despre nivelul de radiații d...

Partidele din arcul guvernamentale au convenit asupra creșterii accizelor la alcool și tutun, TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr și impozit de 40% pentru jocurile de noroc, potrivit RRA.


Băuturile răcoritoare care conţin zahăr, mai scumpe

Consumatorilor nu le-a picat bine vestea. Măsura e amară şi pentru companii. Taxa pe zahăr ar reduce la jumătate vânzările de băuturi răcoritoare. „Această măsura este discriminatorie. Dacă ne-am uita doar în anul 2010, atunci s-a luat o astfel de măsură de crestere a nivelului de TVA cu 5 % faţă de cum este la acest moment, impactul negativ asupra industriei a fost de circa 40-50%, scădere”, a declarat Adelina Ţînţariu, reprezentant ANBR.

Te-ar mai interesa: Senzația de greață și durerea în partea superioară...

Consumul excesiv al acestor băuturi afectează grav sănătatea, spun medicii. Potrivit OMS, 58% dintre adulții români sunt supraponderali.

„Ajungi să consumi jumătate de pungă de zahăr dacă consumi niste litri de suc pe zi. Obezitatea este o problemă extrem de serioasă pentru că atrage după sine o multime de alte probleme, boli asociate. De aici apare reducerea speranţei de viaţă”, a declarat Damian Şerban, medic nutriţionist.

Te-ar mai interesa: Ai 40 de ani? Consumă aceste alimente pentru o săn...

Decizia nu vizează doar băuturile, ci şi alimentele cu zahăr. Conform statisticilor, suntem mari consumatori de zahăr. Media naţională este de 30 de kilograme anual pe cap de locuitor, de două ori mai mare decât media Uniunii Europene.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private