Sari la conținut

Cine l-a ajutat pe falsul chirurg Matteo Politi să profeseze în România. Autoritățile au pedepsit o singură persoană

Matteo Politi, falsul chirurg cu doar 8 clase a fost ajutat să obțină parafa de medic și să profeseze în România de o angajată la DSP. 

Curtea de Apel București a decis săptămâna trecută să pună capăt procesului în care erau judecate cele 4 persoane, acuzate de procurori că l-au ajutat pe falsul medic italian, Matteo Politi, să obțină o parafă de doctor în România. Este vorba de 3 angajate de la DSP București, Deatcu Ana Daniela, şefa Biroului de Informatică şi Biostatistică a DSP Bucureşti, Neferu Cristina și Dumitru Anamaria Margareta, ambele referent superior în Biroul condus de Deatcu, și o a 4-a persoană, Feldrihan Florentina Laura, cea care l-a reprezentat pe falsul medic italian.

Șefa Biroului de Informatică şi Biostatistică a DSP Bucureşti

Anterior, la Judecătoria Sectorul 3, unde s-a desfășurat procesul pe fond, magistrații au găsit în acest caz doar un singur vinovat. Este vorba de Deatcu Ana Daniela, şefa Biroului de Informatică şi Biostatistică a DSP Bucureşti, care a primit două pedepse, una de 1 an şi 6 luni închisoare și o alta de 1 an și 3 luni de închisoare, ambele pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. Judecătorii au condamnat-o pe angajata DSP în final la o pedeapsă de 1 an și 11 luni de închisoare, dar au dispus amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.
În cazul celor două inculpate de la DSP, subordinate șefei Biroului de Informatică şi Biostatistică a DSP Bucureşti, judecătorii de la Sectorul 3 au hotărât achitarea lor, cu argumentul că atitudinea psihică a celor două inculpate față de fapte și urmările acestora nu îmbracă forma de vinovăție a intenției, faptele fiind săvârșită cu forma de vinovăție a culpei fără prevedere. Instanța a constatat că nici una dintre inculpate, la momentul atestării prin semnătură a întocmirii certificatului, nu a văzut dosarul solicitantului, crezând că toate verificările au fost efectuate de șefa de birou. În opinia judecătorilor, decizia lor a fost rezultatul atât al ușurinței, imprudenței –inculpatele adoptând un comportament nechibzuit prin faptul că nu au verificat datele pe care le-au înregistrat și le-au atestat prin semnătura proprie, cât și al neglijenței, indolenței – inculpatele neavând grija necesară muncii prestate, ci s-au încrezut în mod naiv în onestitatea colegei lor de birou.

Matteo Politi făcea operații estetice la spitalul Monza

Nici Feldrihan Florentina Laura, cea care l-a reprezentat pe falsul medic italian, nu a primit o condamnare, întrucât magistrații au constatat că în cazul ei nu a fost îndeplinită prima condiție a complicității ca formă de participare penală, împrejurare în care nu mai prezintă relevanță analizarea celorlalte două condiții ( prima condiție era să existe o activitate de înlesnire sau ajutor la comiterea, de către o altă persoană a unei fapte prevăzute de legea penală). Prin urmare, toate cele 3 inculpate au fost achitate întrucât faptele reținute în sarcina lor nu erau prevăzute de legea penală.

Cazul de impostură medicală a devenit public după ce Libertatea a scris, în februarie 2019, că italianul Matteo Politi făcuse mai multe rinoplastii, operații de mărire a sânilor și a buzelor în cazul mai multor persoane în patru clinici private din România. Printre acestea, și la celebrul Spital Monza. Sub numele fals de Matthew Mode, el a solicitat recunoașterea specializării de medic estetician (chirurg plastician).

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel