Sari la conținut

Medic: această băutură ieftină încălzește organismul și accelerează metabolismul

apa cu lamaie
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Băutura ideală cu care să-ți începi ziua: vei fi surpins de efect

Nu numai pentru încălzirea corpului, ci și pentru accelerarea metabolismului, este potrivită o băutură ieftină și ușor de preparat.

„Combinația veșnică de lămâie și miere este foarte populară, deoarece nu numai că te poate încălzi, dar poate fi bună pentru întregul corp. Iar în timpul lunilor de iarnă, acest amestec simplu, dar puternic, poate avea un efect holistic asupra organismului tău: de la întărirea sistemului imunitar până la întinerirea pielii”, spune Dr. Anaswara Lashmi, nutriționist și dietetician. El descrie în detaliu toate avantajele și dezavantajele acestei băuturi.

Avantajele și dezavantajele băuturii

Are următoarele beneficii.

  • Conținutul ridicat de vitamina C din lămâie întărește sistemul imunitar, ceea ce este esențial pentru prevenirea răcelilor.
  • Calmează gâtul: Proprietățile antibacteriene ale mierii ameliorează durerile de gât.
  • Hidratare: Hidratarea esențială este menținută cu ajutorul apei din acest amestec, care este necesară iarna.
  • Îmbunătățește sănătatea digestivă: aciditatea lămâii stimulează enzimele digestive, iar mierea acționează ca un prebiotic pentru a menține sănătatea intestinală.
  • Ajută metabolismul. Unele studii au arătat că lămâia și mierea pot susține metabolismul, ajutând potențial la descompunerea grăsimilor. Lămâia conține polifenoli, care pot avea un efect pozitiv asupra metabolismului lipidic, iar mierea poate promova eliberarea treptată a glucozei, susținând metabolismul energetic.
  • Reglarea apetitului: combinația de lămâie și miere poate ajuta la reglarea apetitului, promovând o senzație de sațietate și ajutând la controlul greutății.

Apa cu miere și lămâie are următoarele dezavantaje:

  • deteriorarea sănătății dentare. Aciditatea lămâii, atunci când este consumată în exces, poate afecta smalțul dinților. Este indicat să vă clătiți gura după ce ați consumat apă cu lămâie.
  • Alergii: Persoanele cu alergii la citrice sau la miere ar trebui să evite acest amestec.
  • Conținut ridicat de zahăr: consumul excesiv de miere poate crește aportul de calorii; diabeticii ar trebui să fie prudenți.
  • Cauzarea refluxului acid. Aciditatea lămâii poate agrava simptomele refluxului acid.
  • Înrăutățirea problemelor gastrointestinale – consumul de apă cu miere și lămâie poate provoca disconfort, balonare sau diaree, mai ales pe stomacul gol.

Cine ar trebui să evite să bea această băutură?

Dieteticianul sfătuiește persoanele cu diabet să evite mierea, deoarece aceasta crește nivelul de zahăr din sânge. În plus, persoanele cu boli de inimă, persoanele obeze, persoanele cu niveluri ridicate de trigliceride, persoanele care își urmăresc greutatea și pasionații de fitness ar trebui, de asemenea, să evite mierea. Pentru aceștia, se recomandă apa plată cu lămâie.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel