Sari la conținut

Medic: Acesta este alimentul care dăunează ficatului mai mult decât alcoolul

alcoolul dăunează ficatului
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Ciroza hepatică: simptomele de alarmă

Din cuprinsul articolului

Aliment care dăunează ficatului. Un aliment consumat zilnic creează dependență printr-un mecanism similar cocainei. Tot el îmbolnavește ficatul și pancreasul și provoaca diabet zaharat. Mai mult, scade imunitatea.

Potrivit unui nutriționist, zahărul, căci despre el este vorba, poate dăuna ficatului mai mult decât alcoolul.

„Cea mai frecventă boală hepatică este boala hepatică grasă non-alcoolică. În același timp, cea mai dăunătoare combinație de alimente pentru acest organ sunt grăsimile animale și zahărul”, explică specialistul.

Leziuni ale zahărului la ficat

„Mult zahăr intră în organism cu băuturile dulci pe care le consumăm, în special băuturile carbogazoase. Cantitatea de zahăr din ele poate ajunge până la 25 de grame la 100 de mililitri. O jumătate de cană de băutură, dacă este numărată, conține necesarul zilnic de zahăr pentru un adult”, explică expertul.

Medicul adaugă: „dacă o persoană mănâncă carne de porc grasă, consumând-o cu o băutură carbogazoasă, atunci organul în cauză primește o adevărată lovitură. Dacă în acest timp bea și alcool, atunci lovitura va fi dublă. Rezultatul poate fi fatal – ciroză și cancer la ficat”.

Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD)

alimente interzise de medic
Sursa foto: arhiha doctorulzilei.ro

Este una dintre cele mai frecvente boli hepatice cronice din lume. Semnele primei etape a bolii pot fi absente sau ușoare. Pacientul se simte slab, obosit, își pierde pofta de mâncare. Poate exista o senzație de greutate și disconfort în zona ficatului.

Simptomele acestei patologii includ: durere surdă sau ascuțită în partea dreaptă sus a abdomenului oboseală constantă pierdere în greutate inexplicabilă slăbiciune

Se vindece complet boala ficatului gras?

Nu există nici un remediu pentru boala ficatului gras în sine. Scopul tratamentului este eliminarea sau reducerea factorilor de risc. Factorii de risc care cresc riscul de a dezvolta NAFLD includ: niveluri crescute de colesterol; rezistenta la insulina; microalbumină în urină; conținut crescut de urati în sânge; tulburarea metabolismului carbohidraților. În cazul cirozei, sunt posibile următoarele simptome și plângeri: roșeață a palmelor și picioarelor (eritem palmar) vene de păianjen reducerea părului la subrat pete albe pe unghii.

Barbatii cu aceasta boala pot prezenta ginecomastie, o marire a glandelor mamare. Motivele pentru aceasta pot fi o scădere a nivelului de testosteron și un nivel crescut de estradiol (hormon sexual feminin) în sânge din cauza diferitelor mecanisme. Ulterior, pot apărea edem, în special la extremitățile inferioare, icter, dezvoltarea ascitei – acumulare de lichid liber în cavitatea abdominală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel