Sari la conținut

Medic: ‘Acesta este motivul pentru care nu beau niciodată cafea după ora 12’

sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Un medic a apelat la TikTok pentru a-i avertiza pe urmăritori cu privire la obiceiurile de viață care pot fi dăunătoare pentru sănătate – inclusiv consumul de cafea după-amiaza.

Dr. Poonam Desai, care este cunoscută sub numele de @doctoranddancer online, a distribuit videoclipul pe rețelele de socializare celor 22,6K de urmăritori ai săi pentru a evidenția riscurile ascunse pentru sănătate care pot fi ușor trecute cu vederea. Acest lucru vine în contextul în care Asociația Medicală Britanică (BMA) raportează că Marea Britanie are un număr mai mare de boli care pot fi prevenite în comparație cu țările europene, în timp ce numărul persoanelor în vârstă de muncă care raportează multiple afecțiuni de sănătate a crescut vertiginos în ultimii ani.

Nicio cantitate de alcool nu este sigură

Experta a împărtășit pașii pe care îi face pentru a ține la distanță bolile și afecțiunile, inclusiv renunțarea la alcool. În clipul de pe TikTok, Dr. Desai a spus: „Sunt medic și acestea sunt cele cinci lucruri pe care nu le fac, sau nu le mai fac, pentru sănătatea mea. Primul este să beau alcool. Nicio cantitate de alcool nu este sigură pentru sănătatea noastră”.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), consumul excesiv de alcool poate duce la apariția bolilor cronice și a altor probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale, bolile hepatice și problemele digestive. Alte probleme îngrijorătoare includ, de asemenea, cancer la sân, gură, gât, esofag, laringe, ficat, colon și rect.

A doua acțiune pe care Dr. Desai nu o va face niciodată este să cumpere Tupperware din plastic. Ea a explicat: ” Produsele Tupperware din plastic, mai ales atunci când sunt încălzite, pot elimina perturbatorii endocrini, așa că nu le mai cumpăr.”

Substanțele chimice perturbatoare ale sistemului endocrin (EDC) sunt substanțe chimice care pot imita, bloca sau interfera cu hormonii organismului, care fac parte din sistemul endocrin, scrie Institutul Național pentru Servicii de Sănătate a Mediului. EPA avertizează că aceste substanțe chimice au fost legate de o serie de probleme de sănătate, inclusiv interferențe cu reproducerea, risc crescut de cancer și tulburări în funcționarea sistemului imunitar și nervos.

Un zbor cu ochi roșii îți poate perturba semnificativ somnul pentru o noapte, așa că evit să le iau dacă este posibil

O altă regulă pe care Dr. Desai o urmează este să evite să ia în mod obișnuit zboruri cu ochi roșii, termen folosit pentru a descrie zborurile care pleacă noaptea târziu și ajung dimineața devreme. Medicul a detaliat: „Un zbor cu ochi roșii îți poate perturba semnificativ somnul pentru o noapte, așa că evit să le iau dacă este posibil”.

Deficitul de somn a fost asociat cu o serie de probleme cronice de sănătate, inclusiv boli de inimă, boli de rinichi, hipertensiune arterială, diabet, accident vascular cerebral, obezitate și depresie. Cu toate acestea, NHS dă asigurări că câteva nopți nedormite nu reprezintă, de obicei, nimic îngrijorător.

Să nu treacă nicio zi fără să mănânci cinci alimente vegetale

Numărul patru pe lista Dr. Desai este să nu treacă nicio zi fără să mănânci cinci alimente vegetale diferite. „Acestea pot include fructe, legume, ierburi și condimente”, a spus ea.

Campania „5 pe zi” a fost introdusă după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat consumul a minimum 400 g de fructe și legume pe zi. Cercetările au arătat că alimentele proaspete pot scădea riscul unor probleme grave de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale și unele tipuri de cancer.

cafea dimineata
sursa foto: arhiva doctorul zilei

În fine, medicul susține că evită să consume cofeină după ora 12.00, a spus ea: „Cofeina are un timp de înjumătățire de cinci până la șase ore și ar putea să persiste în organism aproape de ora de culcare, împiedicându-ne să adormim sau să rămânem adormiți. Așa că încerc cu adevărat să evit orice băutură cu cofeină după-amiaza”.

Mai mult, o cercetare publicată în revista Science Translational Medicine a dezvăluit că băutul echivalentului unui espresso dublu cu trei ore înainte de culcare vă poate da ceasul corpului înapoi cu aproape o oră și vă poate provoca „jet lag”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel