Sari la conținut

Medic: aceste 2 alimente proinflamatorii sunt cele mai rele pentru persoanele care se confruntă cu cheaguri de sânge

ordinea in alimentatie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Alimentele inflamatorii pot fi printre cei mai evitabili factori de risc pentru afecțiunile trombotice.

În Marea Britanie, tromboza venoasă este o afecțiune comună care apare la aproximativ unul din 1.000 de persoane în fiecare an. Mai mult de jumătate din cazurile globale de cheaguri de sânge apar în decurs de 90 de zile de la externarea din spital, dar unele cazuri sunt legate de un stil de viață prost. Aceleași alimente responsabile de bolile venoase pot crește semnificativ probabilitatea de tromboză venoasă profundă. Potrivit unui expert, două surse alimentare pot fi mai rele decât altele.

Potrivit Forumului North American Thrombosis, există multe teorii diferite despre legătura dintre inflamație, alimente și evenimente trombotice.

Unele reviste medicale, cum ar fi British Journal of Haematology, afirmă că „inflamația inițiază coagularea”.

Mai precis, citokinele inflamatorii pot fi mediatori cheie în coagularea sângelui care scad activitatea mecanismelor anticoagulante naturale.

Doctorul Ariush Mozaffarian, decan al Școlii de Știință și Politică Nutrițională Tufts Friedman, a declarat pentru Forumul de Tromboză din America de Nord: „Inflamația este o complicație și există mai multe căi care sunt relevante.

„Cred că multe dintre acestea sunt încă în domeniul pe care l-aș numi „cercetare emergentă”.

Știm că alimentația deficitară în general cauzează disfuncții metabolice, în special rezistența la insulină și, în cele din urmă, obezitatea.

Acestea sunt căi majore pentru inflamația activă. În mod similar, o dietă bună poate îmbunătăți riscul metabolic și poate duce la pierderea în greutate, ceea ce poate îmbunătăți dramatic inflamația.”

Potrivit doctorului Mozaffarian, principalele alimente de evitat sunt cele pline de amidon, zahăr și sare.

Otrava care îți distruge oasele! Mulți o beau zilnic fără să știe ce efecte are și cât este de toxică

Forumul North American Thrombosis afirmă că „cele mai proaste alimente pe care le poți consuma” sunt sucul și bomboanele, potrivit doctorului Mozaffarian.

Expertul a explicat: „Nu există niciun motiv să bei suc.

Dacă oamenii vor un dulce, pot bea puțină gheață sau ciocolată neagră, nuci acoperite cu miere, fructe sau orice aliment care are o anumită valoare nutritivă.”

Băuturile gazoase conțin niveluri ridicate de zahăr, care provoacă anomalii în procesul de coagulare.

Nu numai că nivelurile ridicate de glucoză duc la o stimulare crescută, ceea ce duce la formarea cheagurilor de sânge, dar împiedică și capacitatea de dizolvare a cheagurilor de sânge.

Dulciurile confiate, pe de altă parte, se numără printre aceleași alimente care contribuie la acumularea în exces a plăcii în vasele de sânge.

Când formațiunile de placă devin fragile sau se pot inflama, se pot rupe și declanșează un cheag de sânge.

Cum să evitați formarea cheagurilor de sânge

Unele dintre cele mai bune alimente pentru a combate inflamația se află în dieta mediteraneană, care imită dietele naturale ale oamenilor care trăiesc de-a lungul Mării Mediterane.

Ea pune accent pe alimentele pe bază de plante bogate în fibre și constă în principal din legume, fructe, cereale integrale, leguminoase și nuci.

Grăsimile din dietă provin și din surse sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline și de canola, care nu contribuie la înfundarea arterelor.

În dieta mediteraneană, carnea roșie nu se consumă mai mult de câteva ori pe lună, iar peștele și carnea de pasăre sunt consumate de cel puțin două ori pe săptămână.

„Dieta încurajează, de asemenea, o mulțime de exerciții fizice și susține consumul de vin roșu cu moderație”, adaugă North American Thrombosis Forum.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel