Sari la conținut

Medic: aceste boli ascunse duc la scăderea tensiunii arteriale

Sursă foto: Getty Images

Tensiunea arterială scăzută poate fi cauzată de sângerări interne care apar din cauza unor boli nediagnosticate. Iată ce spune medicul rus Dr. Roman Kuleshov.

„Dacă o persoană începe să aibă simptome de tensiune arterială scăzută (hipotensiune), acesta poate fi un semn de pierdere de sânge ascunsă”, spune expertul.

Doctorul Kuleshov notează că astfel de sângerări interne pot apărea din cauza unei boli existente și pot trece neobservate pentru o perioadă lungă de timp.

„Hipotensiunea arterială este tensiunea arterială sub 100/60 (normalul este 120/80). Poate apărea din cauza unei hemoragii interne. O astfel de sângerare este de obicei nesemnificativă, așa că, de regulă, o persoană nu o observă”, a declarat medicul.

Boli care duc la scăderea tensiunii arteriale

Roman Kuleshov numește bolile care pot provoca hipotensiune din cauza sângerării interne: astfel, de exemplu, pot fi patologii ale tractului gastro-intestinal. În special, colita ulcerativă în tractul superior și inferior și tumorile intestinale duc la apariția hemoragiilor gastrointestinale.

La femei, fibroamele uterine sau endometrioza pot fi un factor de pierdere de sânge. De asemenea, poate apărea o stare hipotensivă din cauza unor probleme precum tromboza sau tromboembolismul, infarctul, deshidratarea și tulburările de ritm cardiac. De regulă, în aceste cazuri există o scădere bruscă a tensiunii. Medicul enumeră, de asemenea, semnele tensiunii arteriale scăzute în mod patologic.

Acestea includ: dureri de cap; amețeli; senzație de slăbiciune; paloare; transpirație abundentă; puls rapid; dispnee; stare de leșin.

Când să mergi la un medic

Dacă aveți simptome de tensiune arterială extrem de scăzută (hipotensiune) sau șoc, solicitați ajutor medical de urgență.

Majoritatea cadrelor medicale consideră că tensiunea arterială este prea scăzută doar dacă provoacă simptome. Amețeala minoră ocazională sau amețeala pot fi cauzate de multe lucruri, cum ar fi statul prea mult timp la soare sau într-o cadă cu hidromasaj. Este important să consultați un furnizor de servicii medicale pentru a obține un diagnostic corect.

Dacă aveți în mod constant valori scăzute ale tensiunii arteriale, dar vă simțiți bine, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă monitorizeze pur și simplu în timpul controalelor de sănătate de rutină. Poate fi util să țineți o evidență a simptomelor dumneavoastră, când apar și ce faceți în acel moment.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel