Sari la conținut

Medic: Acestea sunt greșelile care ne scurtează viața

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un renumit medic gastroenterolog ne spune care sunt greșelile majore pe care oamenii le fac. Specialistul spune că pentru a ne menţine sănătatea de-a lungul multor ani este necesar să respectăm anumite reguli.

Medic gastroenterolog: Acestea sunt greșelile care ne scurtează viața

Viața poate fi prelungită dacă respecți câteva reguli, spune Mikhail Kobrianov, medic consultant şi gastroenterolog. Într-un interviu acordat Agenţiei „Prime”, specialistul spune că pentru a ne menţine sănătatea de-a lungul multor ani este necesar să respectăm anumite reguli.

Potrivit expertului, somnul bun, activitatea fizică moderată (150-300 de minute pe săptămână), absenţa suprasolicitarii şi a oboselii la locul de muncă, lipsa fumatului şi a băuturilor alcoolice, toate acestea prelungesc cu siguranţă viaţa, relatează BGNES.

În plus, medicul a subliniat necesitatea unei alimentaţii adecvate. De exemplu, dieta zilnică ar trebui să includă fructe, legume, leguminoase, nuci şi cereale integrale. Este bine să reduceţi la minimum consumul de zahăr şi grăsimi saturate: zahăr – până la 10% din totalul aportului de energie, grăsimi – până la 30%, iar sare – până la o linguriţă pe zi, a precizat Kobrianov.

Statul mult timp pe scaun în timpul lucrului este posibil să provoace dureri în tot corpul şi rigiditate în timpul zilei. Studiile arată că un stil de viaţă sedentar poate duce la probleme de sănătate.

Șederea prelungită a afectat oamenii din 21 de ţări

Raportul, publicat în revista ştiinţifică JAMA Cardiology, descrie modul în care şederea prelungită a afectat oamenii din 21 de ţări. Conform rezultatelor acestui studiu, statul pe scaun pentru perioade lungi de timp în fiecare zi fără pauze poate dăuna organismului în mai multe moduri.

După cum se menţionează în articolul ScienceAlert, statul pe scaun timp de 6-8 ore pe zi creşte riscul de a dezvolta boli de inimă şi deces prematur cu aproximativ 12-13%, potrivit Rador.

Şi dacă timpul petrecut în poziţie şezând este de 8 ore sau mai mult, atunci probabilitatea de complicaţii creşte cu 20%. Multe alte studii ştiinţifice ajung la aceeaşi concluzie. Un raport publicat în 2019 în Jurnalul American de Medicină Preventivă a constatat că şederea prelungită este asociată cu un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare şi diabet.

Simptome de hipertonie şi tulburări musculo-scheletice

Potrivit experțlor, statul pe scaun în fiecare zi timp de 6-8 ore, oamenii dezvoltă simptome de hipertonie şi tulburări musculo-scheletice. În plus, conform Clinicii Mayo, pentru cei care stau jos mai mult de 8 ore pe zi, riscul de deces prematur este similar cu cel al fumatului sau al obezităţii.

Doctor Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie și instructor formator pentru Medicină de Familie (MF) a vorbit, pentru DCMediaGroup, în contextul conferinței ”Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență”, cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă împotriva Osteoporozei (20 octombrie 2022).

Teama medicilor

În acest context, medicul Gindrovel Dumitra a spus că ”rolul medicului de familie apare înainte ca pacientul să devină unul cu osteoporoză”.

”Trebuie să spun că, într-adevăr, avem pacienți – mai ales paciente, care, după o anumită vârstă, dezvoltă un anumit nivel de osteoporoză. Apariția acestei boli poate fi prevenită, depistată precoce și tratată în cazul în care ea apare, astfel încât să împiedicăm apariția complicațiilor, în special fractura unui os patologic, care devine invalidantă. De asta ne e cel mai mult teamă” a spus medicul, care a subliniat că prevenția poate fi primară, secundară și terțiară pe acest sector.

La nivel de prevenție primară, conform medicului primar MF, se face consiliere cu pacienții care se află la risc. ”Există mai multe scoruri care pot ajuta medicul de familie ca, precoce, să aibă o discuție cu pacientele aflate în jurul vârstei de menopauză pe de o parte, dar și cu cei care au afecțiuni endocrine care duc, în final, la apariția osteoporozei chiar mai devreme” a declarat Gindrovel Dumitra.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel