miercuri, iunie 7, 2023

Semnele cancerului pulmonar în stadiul 1 sunt adesea subtile și pot fi trecute cu vederea. Cancerul pulmonar ocupă locul al doilea în rândul cancerelor diagnosticate în Statele Unite și este principala cauză de deces prin cancer a națiunii, depășind chiar și:

 • Cancer mamar
 • Cancer pancreatic
 • Cancer de prostată

Chiar dacă nu ai fumat niciodată, a ști cum să identifici semnele cancerului pulmonar în stadiul 1 poate fi vital pentru sănătatea ta și a celor la care îți pasă.

Te-ar mai interesa: Începe prima ediție a Campionatului European de Se...

Ce este cancerul pulmonar stadiul 1?

Dacă aveți cancer pulmonar în stadiul 1, aceasta înseamnă că celulele canceroase nu s-au metastazat (răspândit) în ganglionii limfatici și în alte părți îndepărtate ale corpului, cum ar fi alte organe. Dimensiunea tumorii primare (originale) rămâne mică, de obicei nu mai mare de 4 centimetri.

Stadiile cancerului TNM

Majoritatea cancerelor folosesc sistemul de stadializare a nodului tumoral (TNM) pentru a evalua dacă celulele canceroase s-au răspândit și cât de mare este tumora.

 • T (X și 0 la 4) notează dimensiunea tumorii primare.
 • N (X și 0 la 3) specifică dacă celulele canceroase s-au răspândit la ganglionii limfatici din apropiere.
 • M (0 și 1) indică dacă celulele canceroase s-au răspândit în părți îndepărtate ale corpului.

X observă că tumora primară nu poate fi evaluată, deoarece nu apare în scanările imagistice. Dar celulele canceroase pot fi găsite în scuipat sau lichide prelevate din plămâni.

Te-ar mai interesa: Profesorul Mircea Beuran: Aceasta este cea mai bun...

Stadiul 0 este cel mai timpuriu stadiu al cancerului conform sistemului TNM. Poate fi denumit și carcinom in situ, ceea ce înseamnă că celulele canceroase pot fi găsite doar acolo unde s-au format pentru prima dată în corpul tău.


Care sunt diferitele tipuri de cancer pulmonar?

Cele 2 grupuri principale de cancere pulmonare includ:

Cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC)

Aproximativ 80% până la 85% din toate tipurile de cancer pulmonar sunt diagnosticate ca NSCLC. Cele 3 subtipuri NSCLC principale sunt clasificate folosind sistemul TNM, potrivit TheHealthFeed.

Te-ar mai interesa: Testul creierului. Îți arată dacă ai probleme cu m...

Acestea includ:

 • Adenocarcinom. Aproximativ 50% din toate cancerele pulmonare sunt de acest tip, ceea ce îl face cel mai frecvent tip de cancer pulmonar. Adesea începe într-o zonă exterioară a plămânului, în celulele glandelor care produc mucus și căptușesc micii saci de aer ai plămânului.
 • Carcinom cu celule scuamoase. Acest tip crește adesea în centrul plămânului în celulele subțiri și plate care acoperă suprafața interioară a plămânilor.
 • Carcinom cu celule mari. Celulele canceroase mari și rotunde de acest tip se dezvoltă oriunde în plămân și cresc și se răspândesc mai repede decât celelalte subtipuri principale de NSCLC.

Cancer pulmonar cu celule mici (SCLC)

La nivel mondial, cancerul pulmonar mic reprezintă aproximativ 15% până la 20% din toate cancerele pulmonare. Această formă extrem de agresivă de cancer pulmonar începe adesea în bronhiile (tubul căilor respiratorii), dar crește și se răspândește rapid în alte părți ale corpului. SCLC este adesea cauzată de fumatul intens.

SCLC-urile sunt, de asemenea, considerate tumori neuroendocrine. Acest lucru se datorează faptului că aceste tumori se formează atunci când nervii plămânilor și celulele producătoare de hormoni experimentează o creștere necontrolată.

Te-ar mai interesa: Atacul de cord poate afecta creierul? Medicii neur...

Acest tip de cancer pulmonar este clasificat în continuare ca:

 • Carcinom cu celule de ovăz (cancer), deoarece celulele arată ca ovăzul mic la microscop
 • SCLC combinat, care este SCLC cu componente NSCLC

SCLC are 2 etape:

 • Etapă limitată. Celulele canceroase sunt într-un singur plămân și s-ar putea să se fi răspândit sau nu la ganglionii limfatici sau în zona care se află între plămâni din interiorul pieptului numit mediastin.
 • Etapă extinsă. Celulele canceroase s-au răspândit dincolo de tumora pulmonară primară către alte părți ale corpului, cum ar fi organe îndepărtate sau celălalt plămân.

Stadiul 1 a cancerului pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată

În fiecare an, la nivel național, aproximativ 10% până la 20% dintre cancerele pulmonare apar la persoanele care nu au fumat niciodată sau au fumat mai puțin de 100 de țigări în timpul vieții. Aceasta înseamnă aproximativ 20.000 până la 40.000 de oameni.

Acestea se pot datora unor factori de risc obișnuiți, cum ar fi expunerea la fumatul pasiv – numit și fumat pasiv. Dar cercetările leagă, de asemenea, o mutație sau o anomalie genetică de un risc mai mare de cancer pulmonar la persoanele considerate că nu fumează niciodată.

Te-ar mai interesa: Endocrinolog: Oboseala persistentă, irascibilitate...

La persoanele care nu au fumat niciodată, în jurul:

 • 50% până la 60% dintre cancerele pulmonare sunt adenocarcinoame
 • 10% până la 20% sunt carcinoame cu celule scuamoase
 • 6% până la 8% sunt cancere pulmonare cu celule mici, iar restul sunt alte tipuri de cancer pulmonar

Stadiul 1 Factorii de risc pentru cancerul pulmonar

Principalul factor de risc și cauza cancerului pulmonar este fumatul mult timp, dar chiar și fumatul ușor sau ocazional vă poate crește riscul. Aceasta include respirația fumului de tutun al altor persoane la mâna a doua sau pasiv.

Alți factori și cauze de risc pentru cancerul pulmonar includ expunerea prelungită sau continuă la:

 • Poluarea aerului
 • Pericole chimice și la locul de muncă, cum ar fi azbest, silice și gaze de eșapament de la motoarele diesel
 • Gazul radon, un gaz radioactiv emis din cantități mici de uraniu găsite în toate rocile și solurile (și folosit pentru a construi case și alte structuri).

Dacă aveți o altă boală pulmonară, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), vă poate crește riscul. Și riscul dumneavoastră poate fi mai mare dacă o rudă biologică apropiată (de exemplu, părinte sau frate) are antecedente de cancer pulmonar.

Care sunt simptomele cancerului pulmonar în stadiul 1?

Cancerul pulmonar în stadiul 1 poate produce puține sau chiar deloc simptome. De fapt, cancerul pulmonar precoce este adesea găsit în timpul screening-ului de rutină sau atunci când sunteți verificat pentru o altă boală.

Plămânii au doar câteva terminații nervoase. Prin urmare, o tumoare poate crește în plămâni fără a provoca multă durere sau disconfort.

Dacă sunt prezente, simptomele cancerului pulmonar în stadiul 1 pot include:

 • Durere în piept care persistă
 • Tuse care persistă sau se agravează
 • Tuse cu mucus sângeros
 • Răguşeală
 • Infecții pulmonare care continuă să revină sau să rămână mult timp
 • Dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private