Sari la conținut

Medic: Aproximativ 80% dintre accidente vasculare cerebrale pot fi prevenite. 5 moduri de a reduce riscul unui accident vascular cerebral

AVC
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Persoane cu risc AVC

Accidentul vascular cerebral este o boală care poate fi prevenită, dar mulți nu sunt conștienți de acest fapt. Iată ce are de spus un medic despre cum puteți reduce riscul de accident vascular cerebral.

În fiecare an, 1,5 milioane de oameni suferă de un accident vascular cerebral, dintre care 50 de milioane de oameni nu îl sesizează, iar alți 50 de milioane de oameni sunt lăsați cu handicap permanent.

La 29 octombrie este marcată, în fiecare an, Ziua mondială a accidentului vascular cerebral (AVC) – World Stroke Day – pentru a atrage atenţia că riscul producerii unui AVC este mare, dar şi pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la gravitatea şi ratele ridicate ale accidentului vascular cerebral şi de a vorbi despre modalităţi prin care putem reduce povara accidentului vascular cerebral printr-o atenţionare cu privire la factorii de risc şi semnele de accident vascular cerebral.

Conform statisticilor, în România se înregistrează anual 65.000 de AVC, iar 50.000 sunt ischemice.

Fibrilaţia atrială (FiA) – cea mai frecventă aritmie cardiacă – creşte de cinci ori riscul de AVC ischemic şi este cauza pentru 20-30% dintre cazurile de AVC ischemic.

AVC provocat de FiA are cea mai mare rată de mortalitate (25% la 1 lună – 40% la un an) şi de dizabilitate majoră printre supravieţuitori. Pacienţii cu FiA au o probabilitate de 50% mai crescută să rămână cu dizabilităţi majore în urma unui AVC.

FiA, chiar dacă este paroxistică sau persistentă poate produce simptome nespecifice – palpitaţii, dispnee sau ameţeli – dar de multe ori este asimptomatică sau simptomele sunt trecute cu vederea de pacienţi. Absenţa simptomelor dublează riscul de AVC datorită diagnosticului tardiv şi a absenţei tratamentului.

5 strategii de prevenire a accidentului vascular cerebral

Cifrele pot fi descurajatoare, dar este la fel de deranjant să știm că 80% dintre cazurile de accident vascular cerebral pot fi prevenite, potrivit Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC). Deci unde greșim? La ce nu știm sau la ce nu acordăm atenție? Ce se poate face? Am vorbit cu Dr. Amit Shah, consultant neurolog, SRV Hospitals, Goregaon, pentru a găsi răspunsurile.

Există multe modalități de a vă gestiona factorii de risc și de a preveni apariția unui accident vascular cerebral. Acestea includ:

Managementul tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială este un factor de risc principal pentru accident vascular cerebral.

tensiune arteriala variabila
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Potrivit unui studiu publicat în AHA Journal, hipertensiunea arterială, care se referă la o valoare mai mare de 140/90 mm Hg, apare în accidentul vascular cerebral acut în până la 75% din cazuri.

Prin urmare, controlul tensiunii arteriale prin medicamente, modificări ale stilului de viață, cum ar fi o dietă cu conținut scăzut de sodiu, exerciții fizice, reducerea stresului și monitorizarea regulată pot reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral.

Renunțarea la fumat

După cum se știe, fumatul provoacă leziuni majore vaselor de sânge și crește riscul de cheaguri de sânge, făcându-l un contributor major la accident vascular cerebral.

De fapt, fumatul crește riscul de accident vascular cerebral de trei până la patru ori, conform unui studiu publicat în Expert Review of Cardiovascular Therapy.

Renunțarea la fumat este calea de urmat pentru cei care fumează și sunt expuși riscului de accident vascular cerebral.

Dieta sanatoasă și controlul greutății

Potrivit Dr. Shah, menținerea unei diete echilibrate, care este săracă în grăsimi saturate, sare și alimente procesate, poate ajuta la controlul greutății și a nivelului de colesterol, reducând riscul de ateroscleroză și cheaguri de sânge, care la rândul lor pot duce la un accident vascular cerebral.

Sport regulat

Exercițiile zilnice sunt cheia în managementul riscului de accident vascular cerebral. Activitatea fizică îmbunătățește circulația, ajută la gestionarea greutății și scade riscul de afecțiuni precum diabetul, toate acestea fiind principalii factori de risc ai bolii.

„Încercați să faceți cel puțin 150 de minute de exerciții de intensitate moderată pe săptămână”, ne sfătuiește Dr. Shah.

Managementul Diabetului

Majoritatea funcțiilor noastre corporale sunt interconectate. Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge în diabet poate deteriora vasele de sânge, ceea ce ne poate influența riscul de accident vascular cerebral.

Prin urmare, gestionarea diabetului prin medicamente, dietă și modificări ale stilului de viață este crucială pentru prevenirea accidentului vascular cerebral.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel