Categories: Expertul zilei

Medic: ”Atenție! Citricele ar trebui evitate de către persoanele care au aceste afecțiuni!”

Citricele, extrem de sănătoase și delicioase pot avea efecte nedorite în cazul persoanelor care suferă de anumite afecțiuni, atrage atenția un medic nefrolog. 

”Primul lucru care ne vine in minte cand ne gandim la citrice este vitamina C si, intr-adevar, sunt printre cele mai bune surse ale acestei vitamine. Dar, pe langa vitamina C citricele contin sute de fitonutrienti cu efect antioxidant, antiinflamator, antitumoral, antibacterian si antiviral,” explică dr. Alina Lăcătuș, medic nutriționist și nefrolog.

De asemenea, citricele sunt foarte bogate in potasiu, unul dintre cele mai importante minerale din organismul nostru (toate celulele corpului nostru au nevoie de potasiu ca sa functioneze normal).

Cine trebuie să consume citrice cu precauție

Aportul crescut de potasiu in dieta are ca principale beneficii scaderea valorilor tensiunii arteriale la pacientii hipertensivi si reducerea riscului de accident vascular cerebral.

”Atentie! Trebuie consumate cu precautie (sau chiar evitate) daca aveti boala cronica de rinichi intr-un stadiu avansat (daca aveti potasiu seric crescut). Citricele mai au in continul lor ceva important pentru sanatatea noastra: acidul citric, care este o substanta care ne protejeaza rinichii de aparitia pietrelor si ajuta la eliminarea celor mici deja formate,” atenționează specialistul.

Boala Cronică de Rinichi (BCR) este o afecțiune progresivă, caracterizată prin scăderea funcției renale, fiind deseori asociată și cu un risc crescut de boală cardiovasculară sau cu accidentul vascular cerebral.

Medicul subliniază că lămaia contine cea mai mare cantitate de acid citric. Atentie! Cei care se stiu cu gastrita sau cu boala de reflux gastro-esofagian trebuie sa evite consumul de citrice din cauza acidului citric pentru ca le poate exacerba simptomele.

Recent Posts

HOROSCOP 4 mai 2024. O ZODIE înfruntă dificultăţi mari!

Horoscopul zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, spune că nativii zodiacului vor avea parte de…

11 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale consumului de ouă

Potrivit nutriţioniştilor, este un mit că valorile colesterolului cresc foarte mult după consumul de ouă,…

12 ore ago

Reţeta specială de Paşte la care nu renunţă Nadia Comăneci

Nadia Comăneci, sportiva simbol a gimnasticii româneşti din toate timpurile, a dezvăluit o rețetă specială…

12 ore ago

„Câmpurile de aur din România”, în atenţia NASA. Imagini spectaculoase din satelit

România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de…

13 ore ago

Mănăstirea Ghighiu, colţ de rai lângă Bucureşti. Izvor tămăduitor şi icoană făcătoare de minuni (FOTO+VIDEO)

Situată la doar 73 de kilometri de București, Mănăstirea Ghighiu este loc de pelerinaj pentru…

13 ore ago

Cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paşte? Un expert dă verdictul

Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de…

14 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic