Sari la conținut

Cum se manifestă refluxul gastroesofagian şi cum îl ții sub control

durere de stomac

Cum se manifestă refluxul gastroesofagian şi cum îl ții sub control! Refluxul gastroesofagian apare când se slăbeşte valva musculară de la baza esofagului care, în mod normal, împiedică trecerea dinspre stomac a sucurilor digestive şi a alimentelor. Slăbirea sau deschiderea ei parţială permite trecerea acizilor din stomac în esofag, iar consecinţa este senzaţia de arsură resimţită în piept, sub stern sau chiar şi în gât.

Strategiile pentru a combate regurgitările acide:

Cum se manifestă refluxul gastroesofagian. Medicii specialiști recomandă regim alimentar. Evită alimentele bogate în grăsimi, condimentele și roşiile. Aceste legume  sunt considerate alimente care fac rău în cazul refluxului gastroesofagian, dar pot fi consumate din când în când, în anumite condiţii. Se pot prepara în salate, dar numai la mese proteice, care conţin carne, astfel încât să se echilibreze aciditatea.

Deşi există o serie de alimente şi de băuturi incriminate pentru diminuarea refluxului gastric, este necesar să descoperi ce îţi provoacă ţie arsuri la stomac şi să renunţi la acele mâncăruri. De exemplu: citricele, ciocolata, ceaiul, cafeaua, mâncărurile grase, cele prăjite, ceapa, usturoiul, produsele cu mentă, alimentele picante, sosurile pentru spaghete sau pizza, băuturile alcoolice.

Dă jos câteva kiograme! Sfaturile unui nutriționist vor fi esențiale

Discută cu un nutriţionist şi urmează un regim astfel încât să slăbeşti şi să te menţii apoi la o greutate normală. Dacă eşti obez sau supraponderal, lasă să treacă minimum 3 ore de la ultima masa până la culcare.

Atenție! Unele medicamente pot agrava starea

Unele medicamente pot determina relaxarea sfincterului esofagian. Printre acestea se numără antibioticele, antidepresivele, unele analgezice, benzodiazepinele, tranchilizantele, medicamente contra osteoporozei, dar şi suplimente de fier, potasiu şi vitamina C.

Mai mult, dacă ai reflux gastroesofagian, întreabă medicul dacă nu cumva unul dintre aceste medicamente îţi accentuează disconfortul şi dacă nu le poţi înlocui cu altceva, similar.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel