vineri, septembrie 30, 2022

MEDIC: Atenție la aceste băuturi! Efecte devastatoare, deși cu toții le consumăm fără să știm cât de mult rău ne fac. Iată ce semnale de alarmă trage dr. Țincu.

Băuturile energizante au efecte devastatoare asupra sănătății. Consumul frecvent poate duce la afecțiuni cardiace, gastrite, scăderea capacităților neuro-cognitive.

Din cauza consumului de băuturi energizante și cafea, tinerii sunt predispuși la infarct la vârste tot mai fragede.  Le consumă pentru că vor să compenseze starea de oboseală cu aceste băuturi care le oferă o falsă senzație de energie.

Te-ar mai interesa: Semințele unei îmbătrâniri sănătoase: experții spu...

Radu Țincu, medic primar terapie intensivă – toxicologie, atrage atenția că aceste băuturi activează procesele organismului într-un mod nefiziologic. Consumul pe termen lung al acestor produse de către copii poate duce la modificări în dezvoltarea creierului.

Efecte negative grave

Aceste băuturi pot duce la accelerarea ritmului inimii, fapt care va duce la o stare de oboseală generalizată a organismului.

Scăderea capacității de concentrare, după eliminarea din organism a substanței, tulburări de atenție, tulburări de memorie mai ales în rândul adolescenților, acestea sunt alte efecte negative pe care le poate genera consumul unor astfel de băuturi.

Te-ar mai interesa: Prințul George, replică regală pentru un coleg car...

Unele dintre substanțele componente pot duce la gastrite, din cauza conținutului acid, dar și la aritmii, induse de suprastimularea cardiacă.

Starea de epuizare psihică și fizică pe care o induc aceste băuturi pot duce, în timp, la o scădere  a capacităților neuro-cognitive, avertizează medicul Radu Țincu. Mulți tineri își inversează ritmul de somn cu starea de veghe, în loc să doarmă noaptea, dorm ziua.

Te-ar mai interesa: Se revine sau nu la școala online? Anunțul de ulti...

Și apoi, pentru a trece peste starea de somnolență, consumă aceste băuturi.

Mult mai grav dacă se beau cu alcool

Recomandat ar fi ca aceste băuturi să nu fie consumate deloc înainte de finalizarea dezvoltării sistemului nervos central, după vârsta de 18 ani. Asocierea lor cu alcoolul și tutunul predispune la apariția unor efecte grave, notează stiri.tvr.ro.

De altfel, unii producători de alcool specifică pe sticle să nu se amestece alcoolul cu băuturile energizante. Cu toate acestea, cu ani în urmă, se comercializau în supermarketuri energizante cu whisky îmbuteliate.

Te-ar mai interesa: Obiecte pe care să nu le ții niciodată în casă. Al...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private