Sari la conținut

Medic: Atenție la alimentele și băuturile care elimină calciul din organism și slăbesc oasele

calciul este acel ceva care asigură transmiterea comenzilor de la creier în tot organismul
Sursă foto: Shutterstock
Alimente bogate în calciu

Atenție la lipsa de calciu! Calciul este un element extrem de important pentru creşterea şi dezvoltarea organismului. Calciul are roluri multiple, insă cel mai cunoscut este cel de construire a masei osoase.

Osul este format din săruri de calciu, care ii conferă consistenţa solidă. De fapt, 99% din cantitatea de calciu se află in oase. Restul de calciu, adică 1%, intră in compoziţia sângelui şi indeplineşte alte roluri esenţiale pentru buna funcţionare a organismului. Pentru a indeplini aceste roluri, aportul de calciu trebuie să se incadreze in limite normale.

Doza necesară de calciu

Doza zilnică necesară de calciu variază in funcţie de vârstă, sex, grad de activitate fizică. Spre exemplu, una este cantitatea de calciu necesară unui sugar şi alta este doza necesară pentru un adolescent care practică rugby-ul. Chiar şi copilul cu vărsta cuprinsă intre 0 şi 1 an (sugarul) are nevoi diferite de calciu. In primele şase luni de viaţă, necesarul de calciu este de doar 210 miligrame pe zi. Sugarul după vărsta de 6 luni are nevoie de 270 de miligrame de calciu zilnic. In schimb, după vărsta de 1 an, necesarul de calciu creşte considerabil: de la 1 la 3 ani – 500 de miligrame de calciu zilnic, de la 4 la 8 ani – 800 de miligrame.

Iar de la 9 la 18 ani, perioada care include pubertatea şi adolescenţa, necesarul de calciu este cel mai mare – 1.300 de miligrame pe zi. Aceasta este perioada in care edificarea masei osoase este maximă. Prof. dr Adrian Georgescu subliniază că acum se construieşte masa osoasă pentru intreaga viaţă. Cu alte cuvinte, dacă la pubertate şi adolescenţă avem grijă să ne asigurăm necesarul de calciu vom avea şansa de a ne bucura de oase sănătoase toată viaţa.

Alimente și băuturi care elimină calciul din organism

Alimentele şi băuturile care conţin substanţe acide scot calciul din oase, susţin medicii. Dintre acestea, cele mai periculoase sunt carnea, sarea şi oţetul. Pe lista produselor care pun în pericol calciul din organism specialiştii mai amintesc alcoolul, ceaiurile diuretice şi unele medicamente recomandate celor care au retenţie de apă.

Prea multă carne consumată zilnic dăunează sănătăţii, susţin unii specialişti.

„Carnea conţine aminoacizi. Când consumi mai mult de 100 de grame pe zi, se transformă în acid uric, care se elimină odată cu ureea şi cu calciul din organism“, susţine medicul endocrinolog Virgiliu Stroescu.

Periculoasă este şi cafeaua.

„La fiecare ceşcuţă de cafea, pierdem 5-6 miligrame de calciu. Cei care consumă zilnic cafea riscă să facă osteoporoză“, adaugă specialistul. Oţetul are acid acetic care creşte PH-ul şi care forţează organismul să elimine carbonatul de calciu din oase. Acelaşi efect îl au şi sarea sau alcoolul, mai spune Virgiliu Stroescu.

Anumite antiinflamatoare demineralizează

Ceaiurile de cozi de cireşe, de mătase de porumb şi coada şoricelului au efect diuretic şi pot scoate şi ele calciul din oase. „Odată cu sărurile minerale, aceste ceaiuri favorizează şi eliminarea calciului. Ele se recomandă celor cu retenţie de apă. Există şi unele medicamente care demineralizează osul, precum antiinflamatoarele steroidice, care se recomandă de către medic reumaticilor“, afirmă Mihaela Ionescu, medic nutriţionist. Probleme cu calciul pot avea şi femeile însărcinate. Pentru că organismul fătului este în dezvoltare şi are nevoie de calciu, acesta se consumă din „rezerva“ mamei.

Consumul excesiv de sare poate duce la pierderea calciului din oase. Conform Dr. Maryam Hamidi, specialist în nutriție, „Sodiul din sare poate provoca pierderea calciului din oase prin creșterea eliminării acestuia prin urină.”

Alcool: Consumul excesiv de alcool poate afecta absorbția calciului și poate duce la pierderea acestuia din oase. Dr. Rania Mekary, specialist în nutriție, afirmă: „Studiile arată că femeile care consumă mai mult de trei pahare de alcool pe zi au un risc crescut de osteoporoză, comparativ cu cele care nu consumă sau consumă moderat.”
BENEFIC

Cât calciu puteţi lua din alimente

> 113 grame de broccoli
– 85 mg de calciu

> 57 grame de sardine
– 230 mg de calciu

> 113 grame de varză
– 34 mg de calciu

> 57 grame de caise uscate
– 52 mg de calciu

> 140 de grame de iaurt
– 240 mg de calciu

> 190 ml de lapte
– 230 mg de calciu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel