Sari la conținut

Medic austriac: ”Cancerul de sân poate fi vindecat chiar și în stadii avansate”

Cancerul de sân poate fi vindecat, mai ales dacă e descoperit incipient, însă există șanse și pentru pacientele cu cancere avansate. Assoc. Prof. Dr. Emanuel Sporn, medic specialist în chirurgie generală, în cadrul spitalului Wiener Privatklinik din Viena a explicat, pentru Doctorul Zilei ce metode de tratament se folosesc, la ora actuală, în cancerul mamar. 

Doctorul Zilei: Ce ar trebui să știe pacientele diagnosticate cu cancer de sân despre tratamentul chirurgical?

Prof. Dr. Emanuel Sporn: Pacienții ar trebui să fie conștienți de faptul că intervenția chirurgicală este întotdeauna necesară dacă se dorește vindecarea. Rezultatele estetice sunt în general excelente și majoritatea pacienților pot fi externați din spital în prima sau a doua zi după operație.

Doctorul Zilei: În ce situații poate fi aleasă chirurgia de conservare a sânului?

Prof. Dr. Emanuel Sporn: Conservarea sânului poate fi realizată la aproximativ 90% dintre pacienți. Chirurgia de conservare a sânului combinată cu radioterapie postoperatorie este la fel de eficientă în vindecarea cancerului precum este și mastectomia. Chirurgia conservatoare poate fi efectuată dacă dimensiunea tumorii nu este prea mare.

La pacientele cu tumori locale în stadiu avansat, chimioterapia neoadjuvantă sau terapia endocrină neoadjuvantă pot duce la o diminuare a tumorii, permițând astfel o terapie de conservare a sânului la un număr mai mare de paciente.

Doctorul Zilei: Câte tipuri de mastectomie sunt și când este recomandat fiecare dintre ele?

Prof. Dr. Emanuel Sporn: În cazul pacientelor cu tumori locale în stadiu avansat, care se infiltrează în piele, aceasta trebuie la rândul ei să fie îndepărtată. De asemenea, dacă mamelonul este afectat, va fi necesară o rezecție a mamelonului. În cazul tumorilor mari, fără afectarea pielii, pacientelor li se poate efectua o mastectomie fără îndepărtarea peilii și cu reconstrucție imediată.

Doctorul Zilei: Cine alege: mastectomia sau terapia de conservare a sânului? Medicul sau pacienta?

Prof. Dr. Emanuel Sporn: Decizia este întotdeauna între pacient și medic. La pacientele la care chirurgia conservatoare a sânilor este fezabilă, chirurgul ar trebui să recomande această abordare. În cazul în care pacienta dorește mastectomia, acest lucru trebuie discutat cu medicul. În cele din urmă, pacienta este cea care decide.

Doctorul Zilei: Există contraindicații la tratamentul chirurgical pentru cancerul de sân?

Prof. Dr. Emanuel Sporn: La pacientele cu metastaze multiple multiviscerale, tratamentul chirurgical al cancerului de sân nu va prelungi supraviețuirea. Astfel, intervenția chirurgicală poate fi omisă, dar dacă o pacientă dorește ca tumora să fie îndepărtată, intervenția chirurgicală poate fi luată în calcul pentru pacientă.

Doctorul Zilei: Ce pași trebuie să urmeze o pacientă cu cancer de sân?

Prof. Dr. Emanuel Sporn: V-aș recomanda să consultați un medic specializat în tratamentul cancerului de sân – ideal ar fi un chirurg sau un oncolog. Specialistul va face recomandări pentru diagnosticul și tratamentul ulterior. Diagnosticul realizat cu ajutorul radiologiei specializate este esențial.

Doctorul Zilei: Care sunt cele mai moderne metode de tratament?

Prof. Dr. Emanuel Sporn: Cea mai modernă metodă de tratament este o abordare multidisciplinară, în cadrul căreia experți din domeniile chirurgiei, oncologiei, radioterapiei și radiologiei lucrează împreună pentru a identifica un tratament personalizat pentru fiecare pacient. Chirurgia modernă a cancerului de sân implică proceduri de conservare a sânului și biopsia ganglionului santinelă, cu o morbiditate foarte scăzută și rezultate cosmetice excelente. În domeniul oncologiei, în prezent putem oferi un tratament personalizat cu chimioterapie, terapie țintită cu anticorpi și terapie antiendocrină.

Doctorul Zilei: Poate fi vindecat cancerul de sân?

Prof. Dr. Emanuel Sporn: Da, dacă este tratat într-un stadiu incipient, cancerul de sân poate fi vindecat la un număr mare de paciente. Dar și pacientele cu tumori mai avansate pot fi vindecate printr-o abordare multimodală care poate implica chirurgie, radioterapie, chimioterapie și terapie hormonală.

Doctorul Zilei: Care este riscul de recidivă a cancerului de sân după tratament?

Prof. Dr. Emanuel Sporn: Riscul de recidivă a cancerului de sân depinde de stadiul și de tipul tumorii. În cazul tumorilor agresive și al bolii avansate, probabilitatea de recidivă este mai mare decât în cazul pacientelor cu tumori mici și cu prognostic biologic favorabil .

Doctorul Zilei:  Ce părere aveți despre mastectomia preventivă?

Prof. Dr. Emanuel Sporn: La pacienții cu o mutație BRCA1 sau 2, probabilitatea de a face cancer în timpul vieții este de aproximativ 85%. Mastectomia preventivă este o terapie care poate fi luată în considerare la aceste paciente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel