Sari la conținut

Medic cardiolog: Acesta este primul lucru la care trebuie să ne gândim pe durata verii

caniculă
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Ana-Maria Balahura, medic cardiolog,a devăluit care este primul lucru la care trebuie să ne gândim pe durata verii, atunci când este foarte cald.

Cafeaua şi băuturile alcoolice deshidratează, aşa că ele trebuie evitate în perioadele caniculare şi înlocuite cu apă.

Medicul cardiolog Ana-Maria Balahura i-a explicat reporterului RRA, Adriana Turea, că atunci când este foarte cald tensiunea arterială poate să scadă, pentru că, în mod natural, organismul tinde să se răcească, inclusiv prin transpiraţie. Astfel, oamenii pierd cantităţi importante de apă, iar acest proces poate duce la stări de disconfort, unele foarte grave.

Ana-Maria Balahura: Primul lucru la care trebuie să ne gândim pe durata verii este să ne hidratăm corect. Înseamnă să ne ajustăm cantitatea de apă ingerată la pierderi.

Asta e greu pentru un om de rând să aprecieze cam cât înseamnă o pierdere. Ideal ar fi să ţinem minte că pe tot parcursul unei zile ar trebui să bem cel puţin opt pahare de apă şi vorbesc de paharele de 250 ml.

Dacă ştim că ne-am expus la căldură, că am făcut un efort mare și că am pierdut mai multă apă decât de obicei, poate ar fi bine să avem chiar 12 pahare de apă.

Ce înseamnă hidratarea corectă

Dr. Ana-Maria Balahura a mai adăugat că a ne hidrata înseamnă a bea apă, nu alte băuturi carbogazoase. De asemenea, este indicat să avem o alimentație bogată în legume și fructe, să ne îmbrăcăm cu haine din bumbac, să avem capul acoperit cu o șapcă sau o pălărie, iar dacă stăm în casă, aerul condiționat să fie reglat la o temperatură de 23 de grade Celsius, nu mai puțin.

Această afecțiune este deosebit de periculoasă

Deshidratarea apare atunci când utilizați sau pierdeți mai mult lichid decât consumați, iar corpul dumneavoastră nu are suficientă apă și alte lichide pentru a-și îndeplini funcțiile normale. Dacă nu reumpleți lichidele pe care le-ați pierdut, veți deveni deshidratat.

Oricine poate deveni deshidratat, dar această afecțiune este deosebit de periculoasă pentru copii și adulții în vârstă.

Cele mai frecvente cauze ale deshidratării la copii sunt diareea severă și vărsăturile. Adulții în vârstă au în mod natural un volum mai mic de apă în corpul lor și pot avea boli sau pot lua medicamente care cresc riscul de deshidratare.

Aceasta înseamnă că chiar și boli minore, cum ar fi infecțiile care afectează plămânii sau vezica urinară, pot provoca deshidratare la adulți.

Oamenii de orice vârstă pot deveni deshidratați dacă nu beau suficientă apă în zilele fierbinți – mai ales dacă se angajează într-o activitate fizică intensă.

De multe ori puteți inversa deshidratarea ușoară sau moderată prin consumul de lichide, dar deshidratarea severă necesită tratament medical imediat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel