Sari la conținut

Medic cardiolog: simptome „tăcute” de atac de cord pe care nu ar trebui să le ignorați niciodată

 
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Semn atac de cord

Iată ce se întâmplă când cineva are un atac de cord într-un film: personajul (de obicei un bărbat) tresare de durere, se apucă de piept și cade la pământ. În timp ce aceste incidente sunt cu siguranță posibile în viața reală, nu toate atacurile de cord urmează acest tipar. De fapt, unii oameni află că au avut un atac abia după unul ulterior care îi trimite la spital.

„Definiția „atac de cord tăcut” este că cineva a suferit leziuni cardiace, dar nu a experimentat suficiente simptome clasice pentru a merge la urgență”, spune Robert Greenfield,  cardiolog și director medical al Cardiologiei non-invazive și reabilitare cardiacă la MemorialCare Heart & Vascular Institute de la Orange Coast Medical Center din Fountain Valley, California. „Adesea, aflăm că s-au întâmplat doar după ce au avut un al doilea atac de cord, iar primul, tăcut, apare în rezultatele testelor.”

Atacurile tăcute se pot întâmpla chiar și în somn, fără să te trezești complet, adaugă el. De exemplu, s-ar putea să te fi trezit la sfârșitul atacului, dar îl pui pe seama unui vis urât sau sforăit.

Aceiași factori de risc pentru un atac de cord tipic se aplică și unui atac de cord silențios, potrivit Olujimi Ajijola, , cardiolog la Ronald Reagan UCLA Medical Center. Hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, diabetul, fumatul, nivelurile ridicate de stres, consumul de substanțe ilicite și antecedentele familiale puternice de atacuri de cord, toate vă fac mai probabil să aveți acest tip de atac, spune el.

Simptome atac de cord clasice vs. silențioase

 Simptomele unui atac de cord clasic.

Majoritatea celor care au un atac de cord știu imediat că ceva este foarte în neregulă cu ei.

În mod tipic, suferă de dureri în piept severe sau de altă formă de disconfort toracic extrem de opresiv.

Și în timp ce durerea sau disconfortul pot fi „atipice” (de exemplu, pot afecta gâtul, umărul sau spatele în loc de pieptul însuși), de obicei este destul de greu să le ignorați.

Simptome suplimentare sunt adesea prezente. Acesta pot include brusca transpirație rece, dificultăți de respirație sau un sentiment de pericol iminent.

Pe scurt, un atac de cord este, de obicei, mai mult decât „remarcabil” – adesea este la fel de subtil ca și când ai fi fost lovit în piept cu un bolovan.

atac de cord la femei
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cum se manifestă infarctul silențios

Pentru un mic procent de persoane care suferă de atacuri de cord, infarctul nu provoacă simptome alarmante. Atunci când infarcul silențios are loc, artera coronariană este blocată de un cheag de sânge și o parte din mușchiul cardiac moare – fără ca victima să fie conștientă de faptul că se întâmplă ceva grav cu ea.

Există mai multe motive pentru care unii oameni pot suferi atacuri de cord fără simptome aparente. Acestea includ:

  • Unii oameni au pur și simplu praguri mari de durere sau o toleranță foarte mare pentru durere și pur și simplu nu „observă” simptomele clasice.
  • Anumite afecțiuni medicale, în special diabetul și afecțiunile renale cronice, pot afecta nervii care poartă impulsuri dureroase, astfel încât simptomele anginei sau atacului de cord sunt pur și simplu blocate.
  • La unii oameni, ischemia cardiacă poate produce simptome atipice. În loc să se confrunte cu angină pectorală, de exemplu, ele pot prezenta dispnee (slăbiciune respiratorie), slăbiciune tranzitorie sau alte simptome nespecifice pe care majoritatea oamenilor nu le-ar lega imediat de inimă. Simptomele „atipice” cu ischemie cardiacă sunt mai probabile la femei.
  • Unii oameni, în special atunci când simptomele sunt relativ non-dramatice, sunt pur și simplu foarte buni în a ignora semnele și simptomele unui atac de cord, le confundă cu o răceală, cu arsuri la stomac sau „ceva ce am mâncat și mi-a picat greu la stomac”.
  • Vârsta și sexul sunt asociate cu infarct miocardic silențios. Atacurile cu inimă sunt mai susceptibil a fi tăcute la persoanele în vârstă, în special la cei de peste 75 de ani. Ele sunt, de asemenea, întâlnire mai frecvent la bărbați, decât la femei.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel