Sari la conținut

MEDIC: Câtă sare pot consuma cei care suferă de inimă

sare de masa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Periaj cu sare

MEDIC: Câtă sare pot consuma cei care suferă de inimă. Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare trebuie să fie atenți la cantitatea de sare consumată. Iată de ce:

Organismul uman are nevoie de sodiu pentru a funcționa cum trebuie. Sodiul ajută la menținerea unui echilibru în ceea ce privește lichidele din corp și la transmiterea impulsurilor nervoase.

De asemenea, sodiul mai influențează și contracțiile musculare. Sodiul din organism este controlat de rinichi.

În cazul în care nivelul sodiului este prea scăzut, rinichii rețin sodiul; daca este prea ridicat elimina excesul prin urina.

Daca dintr-un anume motiv rinichii nu functioneaza cum trebuie, sau consumi prea multa sare, sodiul incepe sa se acumuleze in sange.

Atenție! Sarea poate crește tensiunea arterială!

Si pentru ca sodiul retine apa, se va produce o creștere a volumului de sânge și o creștere a tensiunii arteriale.

O tensiune arterială mărită este un factor de risc pentru boli de inimă și accident vascular cerebral.

De altfel, România este pe locul patru în lume după numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare.

Despre sănătatea inimii și excesul de sare ne-a vorbit Conf.univ.dr. Luminița Iliuță, medic primar cardiolog, doctor în științe medicale, Șef disciplină Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București, Romania.

dr. Luminita Iliuta
dr. Luminita Iliuta

Câtă sare poate consuma un om sănătos

„Pentru majoritatea oamenilor, consumul de sare nu este dăunator, recomandarea specialiștilor pentru persoanele sãnãtoase este de a consuma 2.300-2500 mg sodiu/zi (adicã aproximativ 6 g sare/zi sau atât cât încape într-o lingurițã).

Sarea, un factor de risc major pentru sănătatea inimii, este bine să nu depășească 2,5 g pe zi, dar, dacă se preferă mâncarea mai sarată, încercați să folosiți variante de sare dietetică (cu conținut redus de sodiu).

Reducerea aportului de sare va conduce la scăderea valorilor tensiunii arteriale și a riscului de boală cardiovasculară și de insuficiență cardiacă.

Excesul de sare (mai mult de 4-5 grame pe zi) afectează în mod negativ întregul organism. Sarea poate îngroșa arterele și poate afecta integritatea endoteliului (aflat între sânge și țesuturile care îl înconjoară).

Deteriorarea acestuia favorizează apariția aterosclerozei și, prin urmare, poate provoca formarea de plăci în vasele de sânge coronare sau periferice.

Deteriorarea arterelor coronare care vascularizează inima are efecte negative asupra inimii însăși. Consumul excesiv de sare compromite și funcția renală, favorizează retenția de apă și formarea edemelor”, ne-a explicat medicul cardiolog.

Exces de sare, kilograme în plus!

Mai mult, spune medicul cardiolog, sarea stimulează pofta de mâncare.

Astfel, cu cât este mai sărat un fel de mâncare, cu atât vrei să continui să îl consumi. Prin urmare, sarea poate fi, chiar și indirect, responsabilă pentru creșterea în greutate

„Practic, reducerea aportului de sare în alimentație se poate realiza prin respectarea următoarelor reguli:

  • nu adăugați sare la gătitul alimentelor (atenție la produsele tip Delikat/Vegeta care conțin foarte multă sare !);
  • nu puneți sare la masă în timp ce mâncați;
  • evitați alimentele cu conținut crescut de sare (sodiu) – atenție la conservanți, la tipul de apă plată/minerală pe care îl consumați; evitați murăturile în saramură, varza murată (inclusiv zeama de varză), alune/chipsuri/snacksuri sărate, brânza sărată, măsline sărate, afumături, mezeluri, conserve, condimente sărate, amelioratorii de gust pe bază de sare (Vegeta, Delikat);
  • consumați cu prioritate sare dietetică cu conținut redus de sodiu și ridicat de potasiu (Kalas cu o treime sodiu și două treimi potasiu – ambalaj maro, Pic de sare..). folosiți substituenții de sare pe care vi-i recomandă medicul cardiolog”, a mai spus medicul.

Potrivit medicului cardiolog, aceste principii de viață sunt aplicabile atât pentru cei sănătoși care astfel previn apariția unui fenomen cardiac, cât și celor care suferă deja de o afecțiune cardiovasculară și care pot reduce riscul agravării bolii și, totodată, își pot îmbunătăți calitatea vieții.

„În egală măsură, eficacitatea respectării acestor direcţii de acţiune va crește dacă-i veți convinge pe toți membrii familiei să vi se alăture în adoptarea și menținerea unui stil de viață sănătos.

O colaborare apropiată atât cu medicul cardiolog poate adăuga beneficii suplimentare obiectivului de a vă păstra inima sănătoasă”, a mai explicat Conf.univ.dr. Luminița Iliuță, medic primar cardiolog.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel