Sari la conținut

Medic de la Maternitatea Bucur, apel emoționant: „Ar merita ca fiecare dintre noi să lucreze măcar o gardă, numai cu pacienți Covid”

Sursa foto: athiva Doctoul Zilei
Bebelus dezgropat dupa patru zile de la inmormantare

Medic de la Maternitatea Bucur, apel emoționant: „Ar merita ca fiecare dintre noi să lucreze măcar o gardă, numai cu pacienți Covid/ Treci prin ATi să vezi pacientele cu forma critică, mame, lăuze”.

În plin val 4 al pandemiei de coronavirus, când rata de infectare în București a ajuns marți la 14,71 la mia de locuitori, față de 14,2 cu o zi în urmă, dr. Manuela Predilă, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea Bucur din Capitală, face un apel la empatie față de cei persoanlul medical.

 

Medic de la Maternitatea Bucur, apel emoționant: „Ar merita ca fiecare dintre noi să lucreze măcar o gardă, numai cu pacienți Covid”

Într-o postare pe contul său de Facebook, dr. Predilă a explicat ce înseamnă îngrijirea gravidelor infectate cu coronavirus și cum se desfășoară o zi din viața unui medic într-o maternitate dedicată exclusiv îngrijirii gravidelor cu COVID-19.

„Ar merita ca fiecare dintre noi sa lucreze macar o garda, o săptămână, o luna numai cu pacienti COVID.

Ar merita sa vadă cum intri cu orele în zona rosie și nu știi când ieși.

Cum fiecare mamica internata are propriile intrebari iar tu nu mai ai suflu dupa ore și ore în șir în zona rosie cu costumul PPE.

Cum treci prin salile de nasteri și vezi cum se degradează starea mamei si fătului și intri în urgenta sa scoți un prematur pentru ca să dai o șansă ambilor.

Cum intre timp, în afara de ceea ce ai internat deja vin simultan 2- 3 urgente obstetricale COVID si nu știi cu care sa intri mai repede în sala de operație.

Cum în timpul operației colegul mai tânăr „mana a doua” iti spune „amețesc, mi e greata, se învârte pământul cu mine, puteți sa deschideti un pic geamul? Simt ca îmi pierd cunostinta”.

Cum nu iti permiți sa simti ca și ție îți e rau.

Cum primești telefoane și telefoane de la prieteni și colegi cu gravide testate pozitiv care vor sa vina ” la un control ” sa vadă dacă sunt bine.

Cum treci prin ATi sa vezi pacientele cu forma critica, mame, lauze … așezate în pronatie, obnubilate, cum vâjâie oxigenul la fluxuri imense.

Cum ți se spune ca „S- a terminat Remdesivirul, ce facem? Cui îi dăm ultima doză?”

Cum leoarca și fara suflare intri 5 minute sub dus și sari ca suna telefonul – garda , sala de nasteri , sala de operații , …

Cum vezi cum se ivesc zorii și nimeni din garda nu a pus geana pe geana de 24 de ore.

Cum predai o garda la fel de plina ca a ta , intr un flux care pare ca nu se mai termina.

Cum ajungi acasă și cazi lat fara sa mai stii dacă e zi sau noapte.

Cum cand te dezmeticesti și încerci sa scrii ce simți iti curg lacrimile pur și simplu , izvor …

Ar merita sa trăim fiecare un pic din ceea ce trăiește celălalt.

Cu siguranta atunci ne am înțelege mai bine unii pe alții.

Și cu siguranta am deveni mai buni”, este mesajul emoționant al medicului Manuela Predilă.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi zâmbind

„Nu există nicăieri în lume maternitate sau spital exclusiv COVID”

La sfârșitul lunii septembrie, Manuela Predilă atrăgea atenția cât de periculoasă este decizia prin care, după numai trei luni în care Maternitatea Bucur, care a funcţionat în regim mixt – din 3 iulie, medicii îngrijind şi paciente Covid, şi paciente non-Covid -, unitatea s-a transformat din nou în maternitate dedicată exclusiv îngrijirii gravidelor cu COVID-19.

„Conducerea spitalului a solicitat, scrie acolo, ca în urma unei videoconferinţe care a avut loc ieri şi la care a participat conducerea, Ministerul, centrul de coordonare, să nu mai trimită urgenţe non-COVID. Au solicitat acest lucru până primim avizul temporar de funcţionare ca unitate exclusiv COVID.

De ieri (29 septembrie, n.e.) nu mai internăm şi de astăzi nu va mai avea loc nicio naştere şi nicio intervenţie chirurgicală non-COVID în maternitatea Bucur.

Maternitatea a fost redeschisă şi pentru pacientele non-COVID din 3 iulie, când am primit prima pacientă non-COVID cu mare bucurie din partea tuturor, şi până acum, la sfârşitul lui septembrie.

Maternitate exclusiv COVID înseamnă că noi, ca medici angajaţi ai acestei maternităţi, nu avem voie să îngrijim decât paciente cu test SARS-CoV-2 pozitiv, ori antigen rapid ori PCR.

Nu există nicăieri în lume maternitate sau spital exclusiv COVID, din nou la noi s-a luat această hotărâre”, declara la acea vreme dr. Manuela Predilă, potrivit news.ro.

Manuela Predilă spune că medicii din maternitate sunt consternaţi şi trişti pentru că nu îşi mai pot urmări pacientele până la final, până în clipa în care vor aduce pe lume copiii.

Medicii au în evidenţă gravide care trebuie să nască în următoarele 7-10 zile şi acestea au fost nevoite  să caute alt medic care să le ia în evidenţă şi implicit altă unitate sanitară unde să poată naşte.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel