Sari la conținut

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism: Ne protejează de cancer, diabet și depresie

Vitamina D
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Vitamina D

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în ce mai mult despre vitamina D și beneficiile ei, precum și despre consecințele grave asupra organismului nostru ale deficienței sau deficienței sale cronice.

Unii oameni consideră această vitamină aproape un panaceu pentru toate afecțiunile, în timp ce alții o privesc foarte sceptici, considerând-o doar un alt mod medical. Care este adevărul despre vitamina D și rolul ei în organismul uman și cum să depășim cât mai eficient deficitul ei, vorbim cu dr. Antonina Bacheva.

Dr. Bacheva explică care este rolul vitaminei D în organism și de ce este atât de importantă pentru sănătate.

„Vitamina D este uneori numită vitamina soarelui deoarece corpul nostru o produce din colesterol atunci când pielea este expusă la lumina soarelui. Este o vitamina liposolubila care exista in doua forme – D2 (ergocalciferol) cu activitate biologica redusa si D3 (ergocalciferol) cu forma biologic activa.

Vitamina joacă un rol important în buna funcționare a organismului, inclusiv în sănătatea oaselor și a imunității, ajută la prevenirea cancerului și protejează organismul de afecțiuni cronice precum pierderea osoasă, depresia, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și scleroza multiplă.

Deficiența acestei vitamine în organismul nostru este una dintre cele mai comune la nivel mondial, explică medicul specialist.

Simptomele deficitului de vitamina D

„Simptomele carenței de vitamine includ oboseală, boli frecvente, neliniște, dureri osoase și vindecare mai lentă a rănilor, printre multe altele”, spune medicul.

Există studii științifice care dovedesc rolul vitaminei în principalele funcții ale organismului?

„Vitamina interactioneaza direct cu celulele responsabile de tratarea infectiilor. Dacă vă îmbolnăviți des, nivelurile scăzute de vitamina D pot fi un factor care contribuie. Cercetările arată o legătură între deficiență și infecțiile tractului respirator, cum ar fi răceala, bronșita și pneumonia.

Vitamina D ajută la menținerea densității osoase

Densitate osoasa
sursa foto: pexel.com

În 2020 S-a descoperit că deficiența acestei vitamine este asociată cu unele boli virale, cum ar fi hepatita, gripa, COVID-19 și SIDA. În 2019 rezultatele a 25 de studii clinice au demonstrat că suplimentarea cu vitamina D ajută la reducerea riscului de infecții ale tractului respirator. Deficitul de vitamine poate provoca oboseală și calitatea somnului slabă

Vitamina D ajută la menținerea densității osoase prin îmbunătățirea absorbției calciului de către organism. Durerea în oase și în partea inferioară a spatelui poate fi simptome ale unei deficiențe a acestei vitamine. Joacă un rol crucial în absorbția calciului și metabolismul osos.

Acest lucru este important deoarece administrarea de vitamina D și calciu în același timp ajută organismul să maximizeze absorbția.

Densitatea minerală osoasă scăzută este un indiciu că oasele au pierdut calciu și alte minerale. Acest lucru pune persoanele în vârstă, în special femeile, la un risc crescut de fracturi. Cercetările arată, de asemenea, că căderea părului poate fi rezultatul deficiențelor de nutrienți.

În special, nivelurile scăzute de vitamina D au fost legate de alopecia areata, o boală autoimună caracterizată prin căderea severă a părului. Obezitatea este un factor de risc pentru deficitul de vitamina D.

Deficitul de vitamine este una dintre cauzele anxietății și depresiei, în special la vârstnici. Vindecarea lentă a rănilor după o intervenție chirurgicală poate fi un semn că nivelurile acestei vitamine sunt prea scăzute.

Într-un studiu clinic de 12 săptămâni care a implicat 60 de persoane cu ulcere ale piciorului asociat diabetului, cei care au luat suplimente de vitamina D au avut o îmbunătățire semnificativă a vindecării rănilor în comparație cu grupul placebo”, mai spune doctorul.

Prea multă vitamina D în corp ce înseamnă?

„Semnele de toxicitate includ greață și vărsături, apetit scăzut, constipație, slăbiciune și pierdere în greutate. Nivelurile foarte ridicate ale vitaminei pot afecta rinichii. Crește nivelul de calciu din sânge, iar nivelurile ridicate de calciu din sânge (hipercalcemie) pot provoca confuzie, insuficiență renală și un ritm cardiac neregulat (aritmie).

Cele mai multe cazuri de toxicitate cu vitamina D sunt înregistrate la supradozarea suplimentelor care o conțin. Nu poți obține prea multă vitamina D din expunerea la soare, deoarece pielea limitează cantitatea pe care o poate produce singură. Din cauza tuturor acestor fapte, este important să ne monitorizăm nivelul de vitamina D

Sângele se ia dimineața pe stomacul gol și după cel puțin 10 zile fără a lua vitamina sau suplimentele. Deficitul de vitamina D este definit de obicei ca niveluri din sânge sub 30 ng/ml, în timp ce nivelurile de 21-29 ng/ml sunt considerate insuficiente.

Valorile vitaminei D în intervalul de referință de la 30 la 65 ng/ml sunt normale și recomandate. Nivelurile toxice sunt considerate a fi cele cu o concentrație > 100 ng/mL.

Majoritatea adulților ar trebui să primească zilnic 600-800 de unități internaționale (UI) de vitamina D. Înainte de a pune un diagnostic și de a începe tratamentul, trebuie analizate testele clinice de laborator”, conchide medicul specialist.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel