marți, iunie 28, 2022

Ochelarii de soare nu sunt numai un accesoriu la moda care oferă confort vizual, ei sunt cu adevărat utili pentru a proteja ochii de unele boli. Dar ce culoare ar trebui să aibă lentilele? 

Un medic specialist oftalmologie vine cu explicații clare

Dr. Hayfa Masri, medic specialist oftalmologie, a explicat care sunt bolile pe care le putem dezvolta dacă nu purtăm ochelari de soare și ce fel de ochelari de soare trebuie să alegem.

„Odată cu venirea anotimpului călduros, crește riscul de a dezvolta diverse afecțiuni oculare. Canicula, transpirația excesivă, poluarea și praful favorizează apariția blefaritelor și a conjunctivitelor infecțioase sau alergice.

Te-ar mai interesa: VITAL pentru HEMOFILIE, arși, ambulanțe, zone de r...

Expunerea îndelungată fără protecție la radiațiile ultraviolete duce la apariția arsurilor corneene (fotokeratită) și retiniene (retinopatie solară). De asemenea, pe termen lung, expunerea excesivă favorizează apariția leziunilor degenerative (pterigion, pinguecula), cataractă și cancere”, spune medicul Hayfa Masri.


Medic, despre lentilele ochelarilor de soare: „Ne pot afecta grav vederea!”

„Este recomandat ca ochelarii de soare să fie achiziționați doar de la magazinele de specialitate”.

Pe lângă faptul că trebuie să se potrivească fizionomiei fiecăruia dintre noi și să fie la modă, când cumpărăm o pereche nouă trebuie sa verificăm:

Te-ar mai interesa: Gel injectabil ce poate „lipi” fisurile coloanei v...

  • marcajul CE, care confirmă faptul că lentilele corespund standardelor europene
  • categoria de filtru (de 0 la 4)
  • ochelarii trebuie să blocheze 99–100% din radiația UV (standardul UV400).
  • culorile lentilelor trebuie alese în funcție de mediul în care îi vom purta.

Recomandări pentru culorile lentilelor:

  • lentilele verzi oferă un contrast foarte bun,
  • cele negre sau gri sunt indicate atunci când stăm la soare,
  • iar cele portocalii, galbene, albastre sunt utile pentru șoferi, pe timp de ceață sau ploaie.

„Lentilele de culoare închisă nu asigură o protecție mai bună decât cele deschise la culoare, deoarece protecția UV e asigurată de filtrul încorporat în lentile, nu de culoarea ochelarilor.

Ochelarii recomandați sunt cei care protejează împotriva razelor ultraviolete A și B, dar ideale sunt lentilele polarizate, pentru că în plus elimină orice fel de reflexie a luminii.

Te-ar mai interesa: Simptomele diabetului: semn în jurul ochilor care ...

Exista soluții și pentru purtătorii de ochelari de vedere (cu dioptrii), anume ochelarii de soare cu dioptrii făcuți la comandă”, a mai explicat medicul Dr. Hayfa Masri,

„Ochelarii de proastă calitate, cum sunt cei cumpărați de pe stradă, ne pot afecta grav vederea pentru că nu asigură protecția față de ultraviolete (nu au filtru UV încorporat).

Ochiul dispune de propriul mecanism de protecție împotriva expunerii la radiația solară. Astfel, pupila se poate micșora, filtrând astfel cantitatea de radiații care pătrunde în ochi. O lentilă colorată dar fără filtru împotriva ultravioletelor este mult mai dăunătoare decât expunerea la soare fără ochelari, întrucât lentila colorată face ca pupila să se dilate și astfel pătrunde o cantitate mai mare de radiații UV la nivelul ochiului”, conchide medicul oftalmolog.

Te-ar mai interesa: Câte vieți a salvat vaccinul anti-covid la nivel m...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private