Sari la conținut

Medic, despre tinerii mutilaţi după ce îşi fac selfie-uri pe trenuri: Pielea e pur şi simplu carbonizată!

Sursă foto: CFR Călători

Medicul Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală atrage atenţia asupra numărului tot mai mare de cazuri de copii şi adolescenţi electrocutaţi pe vagoanele de tren.

Ultimul caz de acest fel este al unui copil de 12 ani din Prahova care are arsuri pe 80% din suprafaţa corpului după ce s-a urcat pe un vagon al unui marfar, pe data de 7 septembrie.

Medicii i-au făcut atunci o primă intervenţie, constând în incizii de decompresiune, iar pe 12 septembrie intervenţii de grefare. Starea lui este în continuare gravă.

Medicul trage încă o dată un semnal de alarmă legat de copiii şi tinerii care se expun astfel unui pericol major, la unitatea sanitară ajungând frecvent astfel de cazuri. Este un mecanism dublu, explică medicul, atât prin electrocuţie, cât şi prin flamă electrică, arsurile ajungând până în straturile profunde ale pielii.

„Este ceva foarte grav care se poate evita”

“Copilul este în stare extrem de gravă, are arsuri pe 80% din suprafaţa corpului, a fost intubat, ventilat mecanic, ulterior reuşim să-i facem intervenţiile chirurgicale de grefare, în 12 septembrie s-a produs prima intervenţie de grefare, adică se înlocuieşte pielea care este arsă, cu piele sănătoasă, atât cât se poate, resursele lui sunt limitate, la 80% din suprafaţa corpului riscul de deces este destul de mare.

Arsurile sunt extrem de grave, producerea este dublă, atât prin arc electric, deci prin electrocuţie, cât şi prin flamă electrică, deci practic iau foc hainele, deci şi prin flacără, este un mecanism dublu.

În cazul celor care se urcă pe tren se produce o arsură la un voltaj foarte mare, o electrocuţie la 34.000 de volţi, uneori se soldează direct cu deces la locul faptei, rar se întâmplă ca pacienţii să trăiască şi să ajungă la spital, în final sunt arsuri foarte grave care necesită tratament îndelungat, de cel puţin două luni de spitalizare, dacă nu apar complicaţii, bineînţeles şi ulterior viaţa este altfel, rămân cu semne pe viaţă, ulterior chiar încă un an, doi ani este o muncă susţinută din partea lui şi a familiei pentru recuperare.

Din păcate, în fiecare an ne confruntăm cu un număr de pacienţi, care poate să fie în jur de 10 pacienţi pe an care ajung la noi cu astfel de arsuri, este trist pentru că un astfel de eveniment poate fi evitat uşor, nu este nevoie să ne urcăm pe tren, nu avem nevoie să ne urcăm pe vagoanele de tren indiferent dacă sunt pe o linie moartă sau nu, deasupra este un voltaj foarte mare, nu trebuie să atingem liniile electrice, să ne aflăm în apropierea lor pentru că se va produce un arc electric care va produce această nenorocire.

Este ceva foarte grav care se poate evita. Cazuri sunt şi sunt nenumărate. Am avut două, acum mai avem trei, la o lună, la două luni aproape vine câte un caz. Ar trebui conştientizat de către populaţie acest lucru”, a explicat medicul pentru News.ro.

operatie
Sursa foto: Freepik

„Rămân pur şi simplu mutilaţi pe viaţă, este păcat”

Medicul semnalează faptul că aceste cazuri grave ajung pe masa de operaţie cu arsuri foarte profunde, piele carbonizată şi zone necrozate. Recuperarea după perioada acută este îndelungată şi complexă, iar familiile sunt consiliate de psiholog.

“Arsuri foarte profunde, pielea este pur şi simplu carbonizată, ajunge până în straturile profunde uneori, dacă există loc pe unde a intrat, dacă cumva a fost o electrocuţie în care a avut şi ceva în mână şi i-a intrat curentul electric, acolo e chiar o necroză, se ajunge până în straturile foarte profunde.

Rămân pur şi simplu mutilaţi pe viaţă, este păcat. Noi tot timpul am atras atenţia, am încercat să facem campanii de presă, şi cei de la CFR au mai făcut astfel de campanii, ar trebui să se oprească acest fenomen, ei se urcă să-şi facă selfie, că de sus de acolo se vede mai frumos.

După ce se externează, timpul de recuperare este 1 an, 2 ani, susţinut zilnic, în care trebuie să fie implicat atât el, cât şi familia pentru recuperare cât de cât să fie funcţional, cât de cât să revină la viaţa normală”, a mai spus dr. Raluca Alexandru.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel