marți, martie 2, 2021

O persoană din trei, cu diabet, nu știe că are această boală pentru că semnele bolii sunt subtile. Diabetul este o boală care, netratată, poate duce la complicații precum cele cardiace, orbire sau insuficiență renală.

”Diabetul e o boală foarte parşivă care nu dă simptome decât atunci când începe să te mănânce pe dinăuntru,” a explicat dr. Laura Ene, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice.

Diabetul este de două tipuri, I și II. 95% din persoanele cu diabet au tip II. Acesta evoluează în două faze: una de prediabet și una de diabet de tip II, propriu-zis. Combinate, obezitatea la care se adaugă stresul și abuzul alimentar duc în cele din urmă la diabet zaharat. Aceasta înseamnă un nivel al glicemiei de la 126 în sus și peste 6,5 unh nivel al hemoglobinei glicate, un indicator care reprezintă media glicemiei din ultimele trei luni.

”O glicemie mare dă sete intensă care, de multe ori e confundată cu setea normală, de vară, deshidratare, foame mare și scădere în greutate, de asemenea, urinări frecvente sau infecții urinare frecevente,” a adăugat dr. Laura Ene.

Doar o treime din pacienții care au diabet zaharat prezintă simptomele caracteristice ale bolii (sete intensă, eliminarea unei cantități mari de urină etc.), ceilalți fiind descoperiți întâmplător în serviciile de oftalmologie (unde vin pentru tulburări de vedere), de neurologie (din cauza semnelor de neuropatie diabetică sau a accidentelor vasculare cerebrale), de ginecologie (unde pacientele se prezintă pentru prurit genital), de cardiologie, dermatologie, nefrologie, chirurgie etc., unde pacienții ajung în urma complicațiilor pe care le dă diabetul.

Ultimele stiri

Parteneri