Sari la conținut

Medic: ‘Doar 11 minute de exerciții zilnice corecte sunt suficiente pentru a reduce riscul de cancer’

NHS recomandă să facem 150 de minute de exerciții fizice pe săptămână, dar Dr. Miriam Stoppard împărtășește o cercetare interesantă de la Universitatea Cambridge, care va face apel la persoanele care consideră că atingerea acestui obiectiv este o luptă.

Deși știm că exercițiile fizice zilnice sunt un factor de sănătate, suntem în mod constant în căutarea minimului necesar pentru a obține rezultate.

Pentru a satisface acest lucru, apare un studiu al Universității Cambridge care sugerează că o plimbare zilnică de 11 minute în pas vioi este suficientă pentru a reduce riscul de deces prematur.

NHS ne recomandă să facem 150 de minute de exerciții fizice pe săptămână, dar cercetătorii de la Cambridge spun că unul din 10 decese timpurii ar putea fi prevenit dacă toată lumea ar reuși să facă jumătate din această durată.

Se pare că 11 minute pe zi (75 de minute pe săptămână) de activitate fizică de intensitate moderată, cum ar fi o plimbare rapidă, ar fi suficiente pentru a reduce riscul anumitor boli.

Oamenii de știință au efectuat o revizuire majoră, reunind și analizând datele din toate dovezile publicate.

Aceștia au analizat rezultatele raportate în 196 de articole, acoperind peste 30 de milioane de participanți din 94 de studii de mare anvergură, și au realizat cea mai mare analiză a legăturii dintre nivelurile de activitate fizică și bolile de inimă, cancerul și decesul prematur.

În linii mari, s-a constatat că o activitate fizică de 75 de minute pe săptămână reduce cu 23% riscul de deces prematur. Dr. Soren Brage, de la Unitatea de Epidemiologie MRC, a declarat: „Dacă sunteți o persoană care consideră că ideea de a face 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe săptămână este un pic descurajantă, atunci rezultatele noastre ar trebui să fie o veste bună.

„A face o anumită activitate fizică este mai bine decât a nu face niciuna. Aceasta este, de asemenea, o bună poziție de plecare – dacă găsiți că 75 de minute pe săptămână este gestionabil, atunci ați putea încerca să o intensificați treptat până la întreaga cantitate recomandată.”

De asemenea, 75 de minute au fost suficiente pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare cu 17% și de cancer cu 7%. În cazul cancerului de cap și gât, al leucemiei mieloide, al mielomului și al cancerului gastric cardiac, reducerea a fost mai mare, cu un risc mai mic cu 14% până la 26%.

Beneficii substanțiale pentru sănătatea inimii

Pentru alte tipuri de cancer, cum ar fi cel pulmonar, hepatic, endometrial, de colon și de sân, reducerea riscului a fost între 3% și 11%.

Profesorul James Woodcock de la unitatea de epidemiologie MRC a declarat: „Ceea ce am descoperit este că există beneficii substanțiale pentru sănătatea inimii și pentru reducerea riscului de cancer, chiar dacă nu reușiți să faceți decât 10 minute în fiecare zi.”

Dacă toată lumea ar reuși să facă cel puțin 75 de minute pe săptămână de activitate fizică de intensitate moderată, ei spun că ar fi prevenite aproximativ unul din 10 decese premature, unul din 20 de cazuri de boli cardiovasculare și aproape unul din 30 de cazuri de cancer.

Activitatea fizică de intensitate moderată crește ritmul cardiac și te face să respiri mai repede, dar ai putea totuși să vorbești în timpul activității.

Printre exemple se numără mersul pe jos în pas vioi, dansul, mersul pe bicicletă, tenisul și drumețiile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel