Sari la conținut

Medic endocrinolog: Dacă vrei să îți schimbi raportul dintre masa musculară și cea grasă, ai nevoie de micul dejun!

ouă
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
Cand nu trebuie sa mai mananci ouă

Deși, în ultimul timp postul intermitent care presupune adesea să nu mănânci dimineața, medicii spun că micul dejun chiar e cea mai importantă masă a zilei. 

Dr. Roxana Novac – medic primar endocrinolog a detaliat pe pagina de Facebook cele șapte beneficii importante ale unui mic dejun sănătos.

”Daca vrei sa iti schimbi compozitia corpului (raportul dintre masa musculara si cea grasa), ai nevoie de micul dejun! Iata 7 dintre cele mai mari beneficii ale unui mic dejun hranitor”, a scris dr. Novac.

1. Stimularea sintezei proteice

Dupa o noapte fara mancare, muschii sunt flamanzi dupa aminoacizi; sa consumi micul dejun opreste procesele catabolice si le porneste pe cele anabolice. Un mic dejun proteic duce la cea mai mare crestere a sintezei proteinelor musculare si are beneficiul de a reduce apetitul pe durata zilei.

2. Glicemie mai buna

Un mic dejun bogat in proteine duce la o glicemie mai stabila si la niveluri de insulina mai constante, comparativ cu un mic dejun sarac in proteine si bogat in carbohidrati. Glicemia mai stabila iti da o stare mentala mai buna, energie mai multa, ganduri mai putine legate de mancare.

3, Regleaza foamea toata ziua

O modalitate prin care micul dejun iti fortifica metabolismul este prin diminuarea hormonilor care provoaca foame. In special daca se mananca multe proteine la micul dejun, foamea este redusa pe parcursul restului zilei. Un studiu a aratat ca a lua micul dejun reduce aportul de junk food seara. Un alt studiu facut de aceeasi cercetatori a observat ca studenti care luau un mic dejun proteic mancau cu 130 de calorii mai putin la pranz.

4. Protejeaza sanatatea metabolica

Cum saritul peste micul dejun este asociat cu control glicemic mai prost, cei care fac asta mult timp sunt mai predispusi la diabet. Sa sari peste micul dejun o data pe saptamana creste riscul de diabet de tip 2 cu 6%. Sa il sari cu 4-5 ori pe saptamana creste acest risc cu 55%.

5. Detoxifiere zilnica

Sa iti pui in miscare tractul intestinal dimineata este important. Un mic dejun proteic furnizeaza si aminoacizii necesari ficatului pentru procesele de detoxifiere. Alimentele proteice au si multi antioxidanti care ajuta corpul sa scape de metalele grele.

6. Îmbunatateste starea mentala

Nimanui nu-i place sa fie flamand. Sa iti umpli stomacul dupa o noapte de odihna ajuta la o stare de spirit mai buna. Variatiile glicemice asociate cu saritul peste micul dejun contribui la starea de iritabilitate si nervozitate. Se produce si mai mul cortizol, accentuand senzatia de stres si neliniste.

7. Îmbunatateste claritatea mentala

Micul dejun bogat in proteine furnizeaza corpului materia prima necesara pentru a fabrica neurotransmitatori asociati cu focus mental si cognitie mai buna. Acesti aminoacizi stimuleaza celulele responsabile cu starea de alerta si energie. O groaza de dovezi stiintifice arata ca un mic dejun de calitate imbunatateste performanta si atentia la studenti de toate varstele.

La fel si in cazul adultilor, studiile arata ca cele mai bune rezultate se obtin cand se ia micul dejun INAINTE de a incepe munca. Sa iei micul dejun la birou, in timp ce lucrezi, este asociat cu performanta mai proasta. Asta si probabil pentru ca de regula la birou mananci alimente de proasta calitate, procesate si pline de zahar si grasimi nesanatoase.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel