Categories: Ştiri sănătate

Medic endocrinolog: Deficitul acestei vitamine devine o problemă din ce în ce mai mare de sănătate publică

Prezentă la conferinţa ‘Prevenţie prin alimentaţie personalizată şi stil de viaţă echilibrat – 2022’, organizată cu prilejul celei de-a IX-a ediţii a Zilei Internaţionale a Alimentaţiei, medicul primar endocrinolog a declarat că deficitul de vitamina D devine o problemă din ce în ce mai mare de sănătate publică, iar pentru copii şi vârstnici trebuie suplimentată.

‘Atunci când vorbim de alimentaţie trebuie să vorbim de cantitate, dar şi de calitate. Discuţiile despre cantitate sunt cele mai frecvente pentru că obezitatea este cea care primează. (…)

Trebuie să vorbim în mod cert despre calitatea alimentelor. (…) Trebuie să ne contorizăm numărul de calorii pe care îl ingerăm zilnic, dar, pe lângă asta, trebuie să ştim şi cum să mâncăm. (…)

Sunt o mare susţinătoare a aportului de iod, sarea iodată fiind cea mai la îndemână pentru toţi. Devine o problemă din ce în ce mai mare de sănătate publică deficitul de vitamina D şi, mai ales, problemele legate de deficitul de vitamina D cum este osteoporoza.

Este foarte important să suplimentăm vitamina D la grupele de risc cum sunt copiii şi vârstnicii pentru a preveni osteoporoza, rahitismul’, a explicat medicul.

Importanţa consumului zilnic de fructe şi legume şi a mişcării. Copiii trebuie să doarmă deja la ora 22,00

‘Este foarte important să nu uităm că trebuie să mâncăm zilnic fructe şi legume. Este important să nu uităm că trebuie să facem mişcare zilnic şi prin mişcare nu înseamnă neapărat să ne apucăm de aerobic, că să mergem 15-20 de minute pe zi într-un ritm alert, susţinut, să urcăm pe scări’, a arătat ea. Potrivit medicului, foarte important este şi somnul, iar copiii trebuie să doarmă deja la ora 22,00.

‘Este important să dormim bine, să avem 7 – 8 ore pe zi. Atenţie la copii! Ideal ar fi ca la ora 22,00 ei să doarmă deja pentru că hormonul de creştere are un bioritm şi ei trebuie să beneficieze maxim de bioritmul acesta. Este foarte important, în egală măsură, să renunţăm la fumat, la excesul de alcool.

Este important să încercăm pe cât posibil să ne ferim de alimentele aşa-numite distructori endocrini. De exemplu, alimentele contaminate cu hormoni.

Să fim foarte atenţi ca plasticele pe care le folosim în bucătărie la preparat termic, dar atenţie şi la frigider. Temperaturile extreme, nu doar căldura, ci şi frigul duc la degajare. (…)

Despre alimentele modificate genetic nu s-a tras o concluzie clară. În ceea ce priveşte efectul ponderal, nu au un efect’, a susţinut specialistul endocrinolog.

Recent Posts

Cantitatea exactă de vin pe care trebuie să o bei pentru îmbunătățirea sănătății inimii și prevenirea cancerului

Vinul își are rădăcinile în Mesopotamia antică, cu aproximativ 6.000 de ani în urmă. Sumerienii…

9 minute ago

Horoscop chinezesc: singurele două zodii care nu simt nimic în fața morții

Previziunile horoscopului chinezesc pentru începutul celei de-a cincea luni a anului anunță niște zile pline…

40 de minute ago

Lucruri puțin cunoscute despre răstignirea lui Iisus. Ce s-a întâmplat în momentul în care Mântuitorul Și-a dat ultima suflare

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin. În timp ce mulți…

o oră ago

Ouă pe care ar trebui să le eviți! Medic: Pot genera o toxiinfecție groaznică

Ouăle ar putea fi contaminate cu bacterii periculoase, cum ar fi Salmonella, care poate provoca…

2 ore ago

Părintele Vasile Ioana: Mormântul lui Iisus Hristos este în fiecare biserică astăzi

Părintele Vasile Ioana a amintit despre importanța Prohodului Domnului, o slujbă la care credincioșii participă…

2 ore ago

Ce trebuie să ai în portofel în noaptea de Înviere. Lidia Fecioru: Ne va purta noroc

Ce trebuie să ai în portofel în noaptea de Înviere. Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a dezvăluit…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic