duminică, noiembrie 27, 2022

Cazurile de diabet au atins un numar record la nivel mondial, iar jumatate dintre oamenii suspectati ca ar suferi de aceasta boala nu sunt inca diagnosticati, potrivit unui raport al Federatiei Internationala de Diabet, citat de Reuters. 

Prof. dr. Constantin Ionescu-Târgoviște atrage atenția asupra acestui fapt și spune că cele mai frecvente dereglări în organism apar atunci când oamenii  nu au o alimentație corespunzătoare, iar cea mai des întâlnită boală a sistemului endocrin și se declanșează atunci când în organism cantitatea de insulină secretată nu este cea optimă sau când celulele periferice nu răspund la acțiunea sa (insulina este un hormon ce participă la micșorarea concentrației glucozei din sânge).

Medicul Constantin Ionescu-Târgoviște mai spune că cea mai mare vină pentru această afecțiune o au marile companii producătoare de alimente.

Au vărsat în mare un vapor întreg cu pachete de un

„Interesul acum care împinge către diabet este al marilor companii producătoare de alimente care trebuie să se consume, pe lângă cele care se aruncă în mod regulat. Am fost şocat, în anii ’80 când am aflat că suedezii au vărsat în mare un vapor întreg cu pachete de unt, pentru ca preţul untului să nu scadă foarte mult. Mi s-a părut o anomalie şi este într-un fel o anomalie, pentru că distribuţia pe întregul Pământ a civilizaţiei este diferită, posibilităţile locale de producere a alimentelor sunt diferite, importurile/exporturile sunt foarte mari.

Pe de altă parte iată că şi încălzirea globală despre care se vorbeşte se datorează tot goanei după profit. Aceasta face ca în jurul Bucureştiului şi al tuturor capitalelor lumii, suprafeţe imense de verdeaţă sunt acoperite de betoane. Înlocuind producerea de oxigen şi crescând producerea de dioxid de carbon, conduce la această încălzire globală care este cuantificată şi care se încearcă să fie oprită”, explică medicul.

Această creştere continuă ar trebui stopată

„Nu ştiu dacă vom avea înţelepciunea, ca umanitate, să stopăm flagelul acesta, pentru că dacă în lume în 1980 erau cam 200 de milioane de pacienţi diabetici, în prezent s-a ajuns la cifre de 700 de milioane de diabetici în întreaga lume. Această creştere continuă ar trebui stopată. Nu ştiu dacă în orizontul de viaţă pe care noi îl avem se va putea reuşi un asemenea proiect de stopare a acestei tragedii biologice pe care o creează scăderea gradului de activitate fizică şi creşterea aportului alimentar care nu mai este cel de odinioară, care era natural şi pe care organismul îl asimilase ca şi nevoie pentru întreţinerea sănătăţii lui”, a povestit, la emisiunea „Academia de Sănătate”, prof. dr. Constantin Ionescu-Târgoviște.

„Noi facem, de fapt, un fel de medicină de precizie, în sensul că tratamentul este adaptat pacientului care îţi vine cu un tablou biochimic şi clinic foarte sugestiv. Ştii cam ce dietă să-i dai, ce tratament trebuie să urmeze, dar ceea ce nu ştim este ce face el acasă.

Educaţia la noi suferă foarte mult. Chiar se propunea în unele ţări ca problemele de diabet să fie introduse chiar începând de la copiii din şcoli, ca prevenţie, pentru că, iată, explozia asta a diabetului a fost datorată procesului civilizator care înseamnă mişcare mai mică, aport alimentar mai mare. De aici obezitatea”, a subliniat prof. dr. Constantin Ionescu-Târgoviște.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private