Sari la conținut

Medic: Fă asta și vei avea arterele unui tânăr de 20 de ani când vei avea 70 de ani

artere blocate
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Alimentele care pot curăța în mod natural arterele înfundate

Pe măsură ce îmbătrânești, arterele tale vor fi înfundate cu placă și șansele tale de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral cresc.

Este posibil să ai arterele unui tânăr sănătos de 20 de ani până la vârsta de 70 de ani, potrivit unui nou studiu publicat în revista Hypertension a Asociației Americane a Inimii.

Nu este ușor, având în vedere accentul occidental pe porții mai multe și mai mari de alimente, bogate în zahăr și grăsimi. Dar este posibil, potrivit dr. Teemu Naranen, autor al studiului și asociat de cercetare la Boston University School of Medicine.

„Un stil de viață sănătos este singura modalitate de a menține o structură vasculară normală”, a declarat Niiranen pentru Healthline. Cultura occidentală înseamnă adesea o dietă săracă și un stil de viață sedentar, potrivit lui Niiranen. Aceștia sunt factori care fac dificilă menținerea unor vase de sânge sănătoase.

„Hipertensiunea arterială legată de vârstă, de exemplu, nu este comună în rândul populațiilor native de vânători-culegători”, a spus el.

Medic: Fă asta și vei avea arterele unui tânăr de 20 de ani când vei avea 70 de ani

Niiranen a explicat că, în cea mai mare parte, factorii non-genetici afectează rețeaua de vase de sânge a organismului în timpul îmbătrânirii. Factorii legați de stilul de viață – toți putând fi schimbați – sunt principalii vinovați. Niiranen admite că nu există încă o pastilă magică care să ajute la obținerea unei îmbătrâniri vasculare sănătoase. Insa, exista solutii pentru a crește șansele de a menține sănătatea vaselor de sânge chiar și la o vârstă înaintată. Acestea sunt:

  • Gestionați-vă tensiunea arterială.
  • Gestionați-vă colesterolul.
  • Reduceți glicemia.
  • Fiți activi.
  • Mâncați mai bine.
  • Slăbiți.
  • Nu mai fumați.

„Fiecare dintre ele necesită ceva muncă”, a fost de acord Dr. Richard Becker, purtător de cuvânt al AHA și profesor de medicină și șef al Colegiului de Sănătate și Boli Cardiovasculare de la Colegiul de Medicină al Universității din Cincinnati. „Dar putem face mai bine”, a declarat el pentru Healthline. „Îi putem ajuta pe oameni să înceapă, să-i ajutăm să depășească provocările. Avem nevoie de mai mulți medici dispuși să ajute.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: