Sari la conținut

Medic: Fructul perfect pentru diabet și prediabet

Sursă foto: arhivă doctorulzilei

Diabetul este o afecțiune cronică (de lungă durată) care afectează modul în care organismul dumneavoastră transformă alimentele în energie.

Potrivit CDC, organismul dumneavoastră descompune cea mai mare parte a alimentelor pe care le consumați în zahăr (glucoză) și îl eliberează în fluxul sanguin. Atunci când glicemia crește, aceasta semnalează pancreasului dumneavoastră să elibereze insulină. Insulina acționează ca o cheie pentru a permite zahărului din sânge să intre în celulele corpului dumneavoastră pentru a fi folosit ca energie.

În cazul diabetului, organismul dumneavoastră nu produce suficientă insulină sau nu o poate utiliza atât de bine pe cât ar trebui. Atunci când nu există suficientă insulină sau când celulele nu mai răspund la insulină, prea mult zahăr din sânge rămâne în fluxul sanguin. În timp, acest lucru poate cauza probleme grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă, pierderea vederii și boli de rinichi, scrie sursa.

Potrivit doctorului Cristina Toader, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, zmeura este perfectă atunci când vine vorba de diabet și prediabet.

Fructul perfect pentru diabet și prediabet

„Suntem in plin sezon estival si in piete se gaseste zmeura proaspata. Va las mai jos cateva avantaje ale acestui fruct benefic in numeroase afectiuni, inclusiv diabet si endometrioza.

Zmeura este bogata in fibre si are un indice glicemic scazut ceea ce o face fructul perfect pentru diabet si prediabet. S-au realizat mai multe studii care au aratat ca persoanele care au consumat zmeura au inregistrat concentratii mai mici de glucoza. Totusi, nu depasiti o cana de zmeura pe zi pentru ca aceasta contine 15 g carbohidrati, maximul in cazul pacientilor cu diabet. Bogata in fibre, vitamine si antioxidanti, zmeura are numeroase proprietati antiinflamatoare, asadar „actionand” benefic in endometrioza, simptome gastrointestinale, unele afectiuni cardiovasculare, mai ales ca zmeura contine si mangan, cupru si fier.

Zmeura ajuta si la eliminarea kilogramelor in plus: are un continut scazut de calorii, este bogata in fibre, mentinand satietatea si stimuland totodata arderea grasimilor.

Sustineti-va sistemul imunitar tot cu zmeura, acest fruct fiind bogat in vitamina C. Unele studii au aratat ca zmeura ar avea si proprietati anticancerigene, in parte datorita continutului de acid elagic. Bineinteles, nu va bazati pe seama acestor studii in privinta asta, insa puteti integra zmeura in dieta zilnica, atunci cand e posibil. Cum sa consumati zmeura: proaspata, ca atare sau maximum integrata in salata de fructe”, a explicat Dr. Cristina Toader, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, potrivit DcNews.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel