Sari la conținut

Medic geriatru: ”Aceste soluții, la îndemâna oricui, încetinesc procesul de îmbătrânire”

Sursă foto: Pixabay

Dr. Adrian Stănescu, medic primar specializat în geriatrie și gerontolgie, a explicat, în cadrul unui interviu pentru evz.ro cu ce trucuri ne putem menține tineri și sănătoși până la vârste înaintate. 

– Cu toții ne dorim să părem mai tineri. Cum putem„păcăli” bătrânețea?

-Sunt câteva soluții la îndemâna oricui. Ne îmbătrânesc hrana în exces și sedentarismul, la care se adaugă activitatea psihică și spirituală și factorii externi, precum tutunul, alcoolul,  trauma fizică, stresul, clima, expunerea la soare. Hrana în exces ne intoxică organismul cu aşa-numiţii radicali liberi, pe care metabolismul îi elimină ușor până pe la 35-40 de ani, după această vârstă, din diferite cauze, printre care și îmbătrânirea ADN-ului nostru, nu le mai poate elimina. Și atunci recomand combaterea lor prin terapie antioxidantă.

În urmă cu mai bine de 20 de ani doza zilnică recomandată de vitamina C era de 100 mg, acum se recomandă 1000 mg în fiecare zi. Să nu uităm nici de vitaminele D și E și lista nu se oprește aici. Există medicamente care pot fi luate regulat și să epureze acești radicali liberi care ne intoxică, și, în final, ne omoară celulele.

Al doilea mecanism de încetinire a procesului de îmbătrânire este ozonoterapia, care, practic, prin acțiunea directă la nivelul ADN-ului, îl ajută să-și aducă aminte cum să sintetizeze din nou antioxidanți proprii, ceea ce este ideal, pentru că noi știm că absorția medicamentelor este diferită de la persoană la persoană. Oricine e disciplinat și conștiincios poate să prevină îmbătrânirea. Regimul alimentar trebuie să fie foarte sănătos, iar regimul de activitate fizică, trebuie să fie în general moderat.

– Ce înseamnă regim alimentar sănătos?

Legume și fructe în cantitate cât mai mare, cât mai puține grăsimi animale, fără dulciuri fine, adică bomboane, ciocolată etc., și un nivel de proteine adecvat. Ceea ce este mai important pentru noi în geriatrie este nivelul de calorii, pentru că dacă luăm prea multe calorii ne intoxicăm, tot așa, prin depunere de lipide în corp și prin exces de radicali liberi. O persoană sedentară nu trebuie să consume mai mult de 1600 de kilocalorii.

Exercițiile fizice trebuie să fie de trei-cinci ori pe săptâmână, două din zile trebuie să fie exerciții mai intense, de tip cardio, cu frecvență cardiacă până la 140 de bătăi pe minut, iar celelalte trebuie să fie inclusiv din sfera bătutului covoarelor sau plimbat în parc și făcut clasicii 10.000 de pași. Și trebuie să dormim șapte- opt ore, pentru că este dovedit că în timpul somnului crierul se epurează de toxine. O persoană care își dorește să fie mai tânără trebuie să înceapă acțiunile de slow- aging, de încetinire a îmbătrânirii, undeva la 35-40 de ani. Citiți continuarea pe evz.ro. 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel