Sari la conținut

Medic ginecolog, despre riscurile comune ale consumului de anticonceptionale: Pot crește tensiunea arterială

studiu despre anticonceptionale
Sursa foto: doctorulzilei
Culorile medicamentelor influențează eficacitatea

Totul despre administrarea anticonceptionalelor. Un medic ginecolog a vorbit beneficiile si riscurile care pot aparea din aceasta cauza. Specialistul spune că anticonceptionalele pot crește tensiunea arterială și să influenteze nivelul colesterolului, dar numai în anumite situații. 

 Dr. Silviu Istoc, despre riscurile comune ale consumului de anticonceptionale: Pot crește tensiunea arterială

Administrarea anticonceptionalelor este un subiect de interes pentru majoritatea femeilor. Acestea reprezinta un tip de medicament pe baza de hormoni, care se administreaza zilnic, cu scopul de a preveni o sarcina nedorita. Dincolo de acest principal scop al lor, anticonceptionalele au si alte beneficii pentru sanatate, fiind prescrise si ca tratament in unele afectiuni.

Cu toate acestea, sunt foarte frecvente intrebarile in legatura cu beneficiile si riscurile care pot aparea din aceasta cauza. Astfel, dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, prezinta astazi principalele riscuri ale consumului de anticonceptionale.

Anticonceptionalele se administreaza doar la recomandarea medicului

„In primul rand, un lucru foarte important de precizat, este faptul ca administrarea anticonceptionalelor trebuie facuta doar la recomandarea medicului pe baza unui plan bine personalizat si nicidecum, la intamplare. Intr-adevar exista anumite efecte secundare pe care orice femeie ar trebui sa le cunoasca inainte de a incepe tratamentul”, afirma dr. Silviu Istoc.

Anticonceptionalele influenteaza cresterea in greutate

Multe dintre femei asociaza cresterea in greutate cu administrarea de anticonceptionale, insa studiile au aratat ca efectul acestora asupra greutatii este mic. De fapt, este vorba despre retinerea de fluide, care poate crea senzatia de marire a volumului, in special la nivelul sanilor, soldurilor si coapselor. Estrogenii din pilulele anticonceptionale nu afecteaza celulele adipoase, singurul efect asupra lor este ca le face mai mari, dar nu mai numeroase.

Anticonceptionalele pot provoca sensibilitate emotionala

Pilulele contraceptive pot accentua sensibilitatea emotionala, mai ales in cazul celor care sufera de aceasta. Nu este neaparat ca acest simptom sa apara in cazul tuturor consumatoarelor de anticonceptionale. Cu toate acestea, este bine sa eviti antidepresivele, deoarece in combinatie cu anticonceptionalele, acestea pot afecta foarte mult libidoul.

Anticonceptionalele afecteaza nivelul de colesterol

Atunci cand ne gandim la cresterea in greutate, inevitabil vorbim si despre nivelul de colesterol din organism, ceea ce nu este tocmai o asociere corecta si implicita. Cercetarile de specialitate au demonstrat ca exista sanse ca anticonceptionalele sa influenteze nivelul colesterolului, dar numai in anumite situatii. Pilulele contraceptive pot afecta nivelul colesterolului, insa acest proces depinde de tipul de anticonceptionale pe care il administrezi si ce concentratie de estrogen sau progestativ contine. Pilulele contraceptive cu mai mult estrogen pot avea un efect de ansamblu usor benefic asupra nivelurilor lipidelor din sange. In general, insa, schimbarile nu sunt semnificative si nu afecteaza sanatatea generala.

Pilulele contraceptive modifica tensiunea arteriala

Anticonceptionalele pot creste usor tensiunea arteriala. Daca optezi pentru o astfel de metoda, este indicat sa iti monitorizezi tensiunea arteriala si variatiile ei. Daca ai deja tensiune arteriala ridicata, cel mai bine este sa discuti cu medicul ginecolog, iar el iti va spune daca ar trebui sa schimbi metoda de contraceptie sau sa optezi pentru o alta.

Pentru o alegere inteleapta a celei mai bune metode contraceptive pentru tine, nu ezita sa consulti medicul ginecolog, pentru a afla care sunt efectele adverse ale anticonceptionalelor. El este singurul in masura sa iti recomande ce este mai bine in cazul tau.

Silviu Istoc este medic primar obstetrica-ginecologie, specializat in chirurgie ginecologica minim invaziva si Medicina materno-fetala. Competentele medicului Silviu Istoc sunt impresionate, de la histerescopie, la chirurgie ginecologica, ultrasonografie obstetricala si ginecologica, laparoscopie, chirurgie ginecologica minim invaziva si medicina materno-fetala.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel