Sari la conținut

Medic imunolog: Imunitatea nu trebuie crescută, ci echilibrată. Un sistem imunitar prea activ poate face mai mult rău

sistem imunitar
Susa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Întarirea sistemului imunitar

Imunitatea. Dr Jenna Macciochi, medic imunolog atrage atenția să nu apelăm la suplimente pentru întărirea imunității pentru că un sistem imunitar prea activ poate declanșa inflamația în organism. 

„Creșterea imunității este un lucru cu care sunt de acord. Beneficiile suplimentelor și remediilor rapide de „întărire a sistemului imunitar” au fost promovate de zeci de ani, dar în calitate de imunolog, consider că majoritatea conversațiilor despre construirea unui sistem imunitar puternic sunt îngrozitor de inadecvate,” precizează medicul pentru dailymail. 

Sistemul imunitar prea activ poate duce la boli mai grave decât infecțiile

Desigur, este întotdeauna o idee bună să faci tot ce poți pentru a-ți menține sistemul imunitar la capacitate maximă, dar este important să știi că un sistem imunitar prea „întărit” este potențial dăunător, deoarece ar putea duce la inflamație cronică.

”Inflamația este răspunsul sistemului imunitar la germeni, leziuni sau boli, dar și factorul de risc cheie pentru o multitudine de boli cronice, cum ar fi cancerul, bolile de inimă, bolile neurodegenerative și afecțiunile metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2 – și altele care acum depășesc infecțiile ca principala cauză de deces prematur la nivel mondial,” mai spune medicul imunolog.

Nu numai că, inflamația poate afecta subtil calitatea vieții, ducând la oboseală, dureri de cap, probleme de fertilitate și îmbătrânire prematură.

Dovezile științifice susțin faptul că dezechilibrele inflamatorii – prea multă sau prea puțină inflamație – pot face ca organismul să gestioneze cu dificultate infecții precum gripa și chiar Covid-19.

Inflamația cronică este un cuțit cu două tăișuri: pentru unii oameni poate duce la un sistem imunitar supra-întărit, dar în alții poate duce la un sistem slab care se luptă să facă față infecțiilor. Sau amândouă.

Scopul este un sistem imunitar echilibrat

”Un sistem imunitar care funcționează bine – sau o stare imunitară optimă, așa cum îmi place să o numesc – se referă la un sistem imunitar  echilibrat și rezistent. Acest lucru nu înseamnă să nu te îmbolnăvești niciodată, ci este vorba despre capacitatea de a răspunde și de a se adapta la provocări în mod eficient, urmată de revenirea la o stare de sănătate de bază,” afirmă dr. Jenna Macciochi

Și, din fericire, putem face multe lucruri în acest sens.  Întregul sistem imunitar se reînnoiește rapid, cu milioane de noi celule albe care sunt produse în măduva osoasă în fiecare secundă și o regenerare completă la fiecare 100 de zile. Asta înseamnă că ai ocazia să schimbi ciclul cu deciziile pe care le iei cu privire la ceea ce mănânci și la felul în care îți trăiești viața.

Dacă îți hrănești corpul, este mai probabil să eliberezi celule imunitare noi bune și puternice, capabile să reziste mai bine la agresiunile mediului și să fie mai puțin probabil să funcționeze defectuos și să provoace inflamații nedorite.

”Din fericire, descoperim din ce în ce mai multe modalități de a ne susține sănătatea metabolică, care are efecte secundare importante în optimizarea funcției imunitare. Raza de speranță este că sănătatea metabolică precară este în mare măsură determinată de dietă și de factorii stilului de viață, ceea ce înseamnă că acestea sunt, de asemenea, instrumente pe care le putem folosi pentru a trata și a preveni,” a menționat medicul imunolog.

Deși, sănătatea imună a fiecăruia este individuală, toți avem un grad de „imuno-plasticitate” care se referă la capacitatea sistemului imunitar de a suferi schimbări ca răspuns la factorii de mediu. Cu toții putem începe să îmbunătățim starea sistemului nostru imunitar pentru a ne pregăti pentru orice provocări specifice cu care ne-am putea confrunta în viață.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel