Sari la conținut

Medic infecționist: doar așa ne putem proteja de noua variantă sud-africană

Organizația Mondială a Sănătății a etichetat vineri o nouă tulpină puternic mutată de Covid-19 ca o variantă de îngrijorare.

„Această variantă are un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a spus OMS într-un comunicat publicat vineri. „Dovezile preliminare sugerează un risc crescut de reinfecție cu această variantă, în comparație cu alte variante covid.”

Varianta, cunoscută inițial ca B.1.1.529 și numită acum omicron, a fost detectată în număr mic în Africa de Sud, au spus oficialii OMS. Cu toate acestea, numărul cazurilor de omicron „pare să crească” în aproape toate provinciile Africii de Sud, a raportat vineri OMS. Israel și Hong Kong au raportat, de asemenea, cazuri.

În acest context, medicul infecționist Voichița Lăzureanu de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, ne oferă o serie de sfaturi de cum ne putem proteja de noua variantă sud-africană.

Medicul infecționist Voichița Lăzureanu de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara

„Ştim că este în circulaţie, știm că prezintă peste 50 de mutații dintre care se pare 32 de mutații pe acea proteină Spike pe vârf, adică de două ori mai multe ca varianta Delta. Aşa că rămân deschise întrebările: cât de contagioasă şi cât de transmisibilă această variantă şi care este eficacitatea vaccinurilor faţă de această variantă.

Am citit că este deja confirmată în Belgia prima persoana infectată cu această variantă virală cu aceste mutații numeroase. Eu cred că va fi mai repede. Cred că această variantă există în circulaţie de mai mult timp. Acum a început să fie izolată, identificată tot mai des, în tot mai multe ţări. Cu certitudine există pe continentul african, pe continentul asiatic, deci Europa pare că a confirmat primul caz.

Cel mai important este să încetinim răspândirea acestei tulpini, probabil eficacitatea vaccinurilor este mai mică. Să purtăm masca, să ne distanțăm, sigur să vaccinăm o proporție cât de mare cu a treia doză sau cu prima acolo unde este deficitară pentru a avea o mortalitate cât mai mică şi o viaţă cât se poate de normală”, a spus medicul Voichița Lăzureanu la Antena 3.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel