marți, august 16, 2022

Miocardita este o afecțiune care se manifestă prin inflamarea mușchiului inimii numit miocard. Aceasta poate afecta funcția contractilă a inimii, reducându-i capacitatea de a pompa sângele, provocând tulbutări de ritm.

În anumite cazuri, aceste modificări ale funcționării inimii pot pune viața în pericol.

Odată cu administrarea vaccinurilor anti-COVID, specialiștii au observat că miocardita este un efect advers destul de rar. Aceasta afectează în special tinerii.

Te-ar mai interesa: Diabet de tip 2: planta mai puțin cunoscută, benef...

Cu toate acestea, medicii au constatat că miocardita apărută după vaccinare este mai puțin frecventă decât cea apărută după COVID,

Miocardita, mai frecventă după COVID decât după vaccin

Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID în România, a dezvăluit că miocardita apărută după boală(în special la copii) este mai frecventă decât cea apărută după vaccinare.

„Miocardita după boală (…) este mult mai frecventă decât miocardita care a fost raportată după vaccinarea împotriva COVID-19. Şi evoluţia a fost uşor mai prelungită în contextul bolii.

În mod deosebit, apare la copil atunci când dezvoltă acel sindrom multisistemic, care poate să ducă la afectare cardiacă în cel puţin jumătate din cazuri, iar frecvenţa acestui sindrom la copil este între unu şi şase cazuri raportate la 10.000 de infecţii, indiferent că vorbim de infecţii asimptomatice sau vorbim de infecţii care au fost cunoscute anterior.

Te-ar mai interesa: Test inovator ce permite diagnosticarea mai rapidă...

Se instalează undeva între săptămâna doi şi săptămâna şase de la trecerea prin boală”, explică medicul, potrivit Agerpres.

Cât de frecventă este după vaccinare?

„Este o inflamaţie a cordului care este specifică acestei grupe de vârstă tânără. Frecvenţa este rară, este raportată în momentul de faţă de unu până la cinci cazuri la 100.000 de doze administrate.

Este foarte important să se facă o monitorizare corectă a persoanei care eventual se prezintă cu semne care ar putea să indice această suspiciune. Există o triază, un pachet de trei semne care să ridice suspiciune: în general este durerea în piept, palpitaţii, senzaţie de oboseală.

Te-ar mai interesa: Deficit de vitamina B12: SEMNE la nivelul picioare...

În majoritatea cazurilor, tratamentul constând în repaos la pat şi supraveghere şi anumite tratamente în funcţie de recomandarea medicului cardiolog”, a mai spus medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private