Sari la conținut

Medic: Nu vă atingeți de aceste alimente dacă suferiți de hipertensiune arterială

Hipertensiunea arteriala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Hipertensiunea arterială este o afecțiune care crește riscul de boli cardiovasculare sau de boli renale. Alimentele pot ajuta și chiar trata hipertensiunea prin eliminarea anumitor alimente care cresc tensiunea arterială. 

Reducerea de sare

sarea poate duce la creșterea tensiunii arteriale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Clorura de sodiu (NaCl) este principala sursă de sodiu din alimente, care crește tensiunea arterială.

Sarea este conținută în cantități semnificative în alimentele conservate, cum ar fi murăturile, varza murată, măslinele, condimentele lichide, conservele de fructe și legume, sosurile și altele.

Atunci când alegeți produse la magazin, este important să verificați eticheta și să le alegeți pe cele cu conținut mai mic de sare. Când faceți conserve și murături de casă, este indicat să reduceți sarea, iar la gătit, să adăugați mai puțină sare, încercând să îmbunătățiți gustul preparatului cu condimente.

Cum se reduce sarea

Produsele din carne procesată, cum ar fi cârnații, cârnații, slănina, salamul, produsele din pește conservate și salatele de pește conțin sare adăugată ca conservant și condiment. Alegeți produse din carne proaspătă de origine garantată și pregătiți-le cu mai puțină sare adăugată.

Alimentele bogate în grăsimi, cum ar fi prăjiturile, produsele de patiserie, prăjiturile, chipsurile, conservele de carne și produsele făcute cu unt sau untură, pot crește colesterolul din sânge și trigliceridele la niveluri periculos de ridicate.

Acest proces poate duce la dezvoltarea aterosclerozei, o boală în care vasele de sânge se îngustează și se blochează din cauza depozitelor de grăsime și colesterol pe pereții lor.

Vasele înfundate restricționează fluxul de sânge către creier și alte părți ale corpului, ceea ce poate duce la afecțiuni critice, cum ar fi insuficiența cardiacă sau accidentul vascular cerebral.

Evitați și sosurile și condimentele făcute cu grăsime. Uneori este greu să renunți la prăjit, dar există alternative precum coacerea, grătarul, tigaia sau grătarul, înăbușirea și alte metode de gătit. Unele dintre rețetele tradiționale care sunt de obicei prăjite pot fi adaptate pentru a fi gătite în cuptor folosind hârtie de copt pentru a preveni lipirea.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel