Sari la conținut

Medic oncolog: Durerea de sân le sperie pe femei, însă cel mai fecvent semn al cancerului mamar este…

sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei

Prof. Dr. Alexandru Blidaru, medic primar oncologie medicală și chirurgie generală, a dezvăluit care este cel mai frecvent semn al cancerului mamar.

Deși femeile sunt speriate în general de durerea de sân, medicul spune că, de cele mai multe ori, acest tip de durere nu este dat de cancerul mamar. Atunci când este vorba de cancer, durerea apare doar atunci când boala este în stadiu avansat.

În general, durere de sân reprezintă o alarmă falsă, însă medicul medicul recomandă investigațiile necesare și controalele ulterioare.

Cel mai fecvent semn al cancerului mamar

”În practica medicală, la consultații, văd frecvent două tipuri de paciente: cele speriate, care au dureri la nivelul sânului, dar care nu au nimic de fapt, și cele la care se detectează prezența unei tumori care nu este însoțită de durere. Dacă boala este depistată devreme, când tumora are sub 2 centimetri, în stadiul I, atunci supraviețuirea la cinci ani este de peste 95%, iar la zece ani de aproximativ 90%.

În stadiile puțin avansate, tumora e nepalpabilă și nu e însoțită de nicio simptomatologie; ea poate fi detectată numai prin investigații imagistice (ecografie, mamografie). Astfel se pot pune în evidență modificări de câțiva milimetri care sunt fie cancere puțin avansate, fie leziuni care în timp se pot transforma în cancer.

Scopul nostru este să încercăm să diagnosticăm boala devreme, astfel încât să o putem trata cât mai simplu pentru pacientă, cu rezultate foarte bune, inclusiv cu păstrarea sânului. Ne-am specializat de multă vreme în localizarea și tratamentul leziunilor extrem de mici, abia vizibile.

În aceste cazuri, de cele mai multe ori, nu e nevoie de chimioterapie pentru că e vorba de stadii puțin avansate și femeia s-a vindecat, din punct de vedere al tratamentului. Din păcate, de multe ori, boala e diagnosticată târziu și tratamentul devine unul complex”, a explicat Prof. Dr. Alexandru Blidaru, Medic Primar Chirurgie Generală, cu supraspecializare în chirurgie oncologică și ginecologie oncologică, potrivit Odoras.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.