Sari la conținut

Medic oncolog: opt semne timpurii ale unui cancer. Detectarea precoce a unei tumori

simptome cancer
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome precoce cancer

Deși semnele de avertizare timpurie ale cancerului pot varia foarte mult în funcție de tipul de cancer, există câteva simptome generale de care trebuie să fii conștient.

Cancerul este rezultatul deteriorării sau modificării materialului genetic al celulelor noastre.

Dr Wouter Hendrickx, cercetător principal al Laboratorului Functional Cancer Omics, în departamentul de cancer de la Sidra Medicine (parte a Qatar Foundation), a explicat: „Asemenea modificări pot apărea din cauza unei multitudini de factori precum îmbătrânirea, expunerea la anumite substanțe chimice alegeri ale stilului de viață și chiar mutații genetice moștenite”.

El a constatat: „Cancerul este într-adevăr o boală gravă, iar screening-ul regulat și autoexaminările sunt esențiale pentru depistarea precoce”.

Ca parte a autoexaminărilor, merită, de asemenea, remarcat orice simptome neobișnuite.

Simptomele generale precoce ale cancerului

Dr. Hendrickx a enumerat semnele generale, precoce ale cancerului:

  • Noduli sau umflături neobișnuite
  • Pierderea sau creșterea în greutate inexplicabilă
  • Oboseală persistentă
  • Modificări ale pielii
  • Dificultate la inghitire
  • Tuse persistenta
  • Probleme de respirație
  • Dureri inexplicabile

„Cu toate acestea, multe dintre aceste simptome pot fi asociate și cu alte afecțiuni, altele decât cancerul”, a spus dr. Hendrickx.

„Astfel, este vital să consultați un profesionist din domeniul sănătății dacă aveți simptome persistente sau inexplicabile.”

Doctor care tratează un pacient cu cancer
Sursă foto: Creator: BSIP/UIG
Drepturi de autor: AMELIE-BENOIST / BSIP

Tratamente pentru cancer

Dr. Hendrickx a asigurat că Ritmul de îmbunătățire a tratamentelor pentru cancer a fost remarcabil în ultimele decenii și continuă să se accelereze.

El a adăugat: „Progresele în genomică au condus la dezvoltarea de terapii personalizate, care adaptează tratamentul în funcție de structura genetică specifică a cancerului unei persoane.

Imunoterapia, care valorifică puterea sistemului imunitar al organismului de a lupta împotriva cancerului, este un alt domeniu de progres rapid.

În mod similar, progresul în tehnologii precum editarea genelor CRISPR și terapiile cu celule CAR-T au un potențial enorm”.

A existat o înțelegere tot mai mare a biologiei cancerului, trecând de la proliferarea celulelor canceroase la stroma și celulele imunitare din tumori.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel