Sari la conținut

Medic: Persoanele care dorm în această poziție au dureri de cap dimineața

durere
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
duirere de cap dimineața

Dureri de cap dimineața. Cauzele durerilor de cap după somn, o problemă destul de comună. Durerea de cap poate fi cauzată de diferite factori, precum stresul, oboseala, deshidratarea, tensiunea musculară sau chiar o afecțiune mai gravă. 

Care este legătura dintre poziția de dormit și durerile de cap?

Unul dintre motivele comune este poziția incorectă a corpului. O pernă, o saltea sau o postură inconfortabilă duce la tensiune în mușchii gâtului și spatelui, ceea ce provoacă dureri de cap.

„Acest lucru se întâmplă mai ales la persoanele care dorm pe burtă sau fără un sprijin adecvat pentru gât”, explică neurologul Ziyarat Isakova.

O altă cauză a durerii de cap după somn este somnul prea scurt sau prea lung. Lipsa somnului determină acumularea de oboseală și tensiune, iar excesul acestuia perturbă bioritmurile normale ale organismului.

Al treilea motiv este apneea și alte tulburări respiratorii

În timpul apneei, respirația este întreruptă, rezultând un nivel scăzut de oxigen din sânge și treziri frecvente. Lipsa de oxigen duce la dureri de cap.

durere de cap dimineata
sursa foto: pexels

A patra cauză este bruxismul, sau scrâșnirea dinților, atunci când mușchii masticatori și articulația temporomandibulară sunt încordate prea mult.

Bruxismul poate fi cauzat de o varietate de factori, inclusiv stres, anxietate, o mușcătură necorespunzătoare sau alte probleme medicale. Bruxismul poate provoca o varietate de probleme, cum ar fi uzura dinților, deteriorarea smalțului, dureri de maxilar și dureri de cap. Stresul cronic și anxietatea perturbă ciclurile normale de somn.

Al cincilea motiv îl reprezintă factorii psihologici precum depresia și tulburările de anxietate

Al șaselea motiv este deshidratarea. În timp ce dormi, corpul tău își pierde umezeala prin respirație și transpirație, iar lipsa de lichide înainte de culcare poate provoca deshidratare și, ca urmare, dureri de cap. Uneori cauza durerii de cap poate fi inflamația sinusurilor sau alte boli infecțioase.

Alte cauze ale durerilor de cap

Chiar și un pahar de vin vă poate da bătăi de cap. Mai ales dacă vinul este roșu. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul provoacă deshidratare. Creierul și vasele de sânge reacționează foarte sensibil cu spasme. În plus, nicio pastilă nu va ajuta: trebuie să beți mai mult lichid și să așteptați până când echilibrul apei este restabilit. Consumul de cafea, brânză, ciocolată poate duce și la dureri de cap.

Pentru a preveni sau a atenua durerile de cap după somn, este important să ai o rutină de somn regulată, să folosești o pernă confortabilă și să eviți consumul excesiv de alcool sau de cofeină înainte de culcare. În cazul în care durerile de cap persistă sau devin severe, este recomandat să consulți un medic pentru investigații și tratament adecvat.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel