Din cuprinsul articolului
Un reputat medic român explică cât de periculos este un produs fără zahăr pentru sănătatea. Medicul specialist spune că produsul compensează gustul cu grăsimi.
Nu există o formă mai sănătoasă de zahăr, toți agenții de îndulcire au același număr de calorii și același efect în organism, atrage atenția nutriționistul Mihaela Bilic.
„Îi găsiți de obicei în băuturile răcoritoare light. În produsele făinoase și în ciocolată se pun alcooli de zahăr, care se numesc tot îndulcitori – de aici confuzia și iluzia că produsele au zero calorii”, explică nutriționistul Mihaela Bilic, pentru stirileprotv.
Acesulfamul K, despre care spune că este „un îndulcitor de sinteză extrem de versatil

Medicul Mihaela Bilic a făcut și o mică mențiune legată de Acesulfamul K, despre care spune că este „un îndulcitor de sinteză extrem de versatil, utilizat într-o gamă largă de alimente și băuturi, sucuri, deserturi, înghețate, dulciuri, shake-uri proteice, dar și în suplimente și medicamente lichide”.
Este de 200 ori mai dulce decât zahărul și, spre deosebire de îndulcitori similari, cum ar fi aspartamul, este stabil la căldură fiind potrivit și pentru produsele de patiserie și pentru preparatele reci. Anul trecut acetsulfamul a fost declarat sigur de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară”, explică medicul.
Reevaluarea EFSA
„Reevaluarea EFSA este în concordanță cu evaluările realizate de Comitetul de experți pentru aditivi alimentari al Organizației pentru Alimentație și Agricultură din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. Cât despre avantajele pentru siluetă, țineți cont că îndulcitori artificiali taie pofta de mâncare în general și pofta de dulce în special”, susține dr. Bilic.