Sari la conținut

Medic renumit, despre efectele secundare ale acestui supliment: Poate duce la afectare neurologică

dieta
Sursă foto: Arhivă Doctorul Zilei
Dieta care blochează inima

Efectele secundare ale acestui supliment: Poate duce la afectare neurologică. Vitamina D are numeroase beneficii pentru organism, de la menținerea sănătății sistemului osos și a unui sistem imunitar puternic, până la păstrarea agerimii cerebrale în condițiioptime.

Pentru cei care țin o dietă vegană, experții sugerează că vitamina B12 este esențială pentru menținerea sănătății cerebrale. În cazuri extreme, lipsa acestui supliment poate să producă niște simptome care seamănă foarte mult cu demența.

Prof. dr. Gabriel Ioan Prada, director medical al Institutului „Ana Aslan“ și șeful disciplinei de geriatrie gerontologie de la Universitatea „Carol Davila“, a a explicat care sunt beneficiile vitaminei B12 și dietele vegane care nu o conțin.

„Dietele exagerate nu sunt foarte bune. Știți cum se numea un vegan înainte. Era un cuvânt care însemna vânător foarte prost“, a spus, ironic. prof. dr. Gabriel Ioan Prada.

Lipsa vitaminei B12 din dietele vegane: Poate duce la afectare neurologică

„Mai este adevărul că unele vitamine nu se pot lua decât din produse de origine animală. De exemplu, vitamina B12 se găsește în cantități foarte mici în produsele vegetale și atunci trebuie neapărat să mâncăm și produse de origine animală, precum carne sau ficat. E și o discuție cu ficatul, pentru că el are celule hepatocite la mulți nuclei și atunci există riscul de creștere a acidului uric.

Carnea de vită e mai bună, pentru că ea conține cantități mari de vitamina B12. La rumegătoare există cel de-al treilea stomac, iar acolo, cât timp rămân produsele vegetale, se dezvoltă o floră microbiană care degradează vegetalele și produc foarte multă vitamină B12“, a spus medicul Gabriel Ioan Prada.

„E destul de blamată acum. Are un rol important în păstrarea agerimii cerebrale până la vârste înaintate“, a completat medicul pentru DC News.

Deficitul de B12

„Știți care e problema cu deficitul de vitamina B12? Multă lume știe că produce anemia, dar până să producă acea anemie, destul de frecvent poate să genereze afectare neurologică. Această afectare neurologică modifică mersul un mers nesigur cu baza lară, iar în cazuri mai avansate poate să producă niște simptome care seamănă foarte mult cu demența. La toți pacienții la care avea un tablou clinic asemănător, înainte de a diagnostica evaluăm dacă au cumva un deficit de vitamina B12, pentru că e reversibil. Dacă e identificat din timp și tratat corect, pacientul își revine“, a spus prof. dr. Gabriel Ioan Prada.

Dietă bogată în fructe și legume proaspete, extrem de necesară

„Dar nu în fiecare zi! La vârstnici mai e o chestiune. Persoanele în vârstă au un declin al funcției renale. Pe la 80-85, jumătate din unitățile funcționale ale rinichiului nu mai sunt viabile. Funcția lor renală nu mai e aceeași. Nu e bine să încărcăm cu foarte multă carne. De aceea se recomandă acel post săptămânal, pentru că nu încarcă organismul cu foarte multă carne. E foarte importantă o dietă bogată în fructe și legume proaspete, plus un aport de carne, nu foarte frecvent, de 3 ori pe săptămână, 100 de grame de carne. Trebuie alternate. Nu trebuie să avem o dietă foarte monotonă“, a conchis medicul Gabriel Ioan Prada.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel