joi, octombrie 6, 2022

80% din bolile cronice pot fi evitate, spune Vasi Rădulescu, medic român. Trebuie doar să evităm sedentarismul, fumatul, să avem prudență la consumul de alcool și, desigur, să avem o alimentație sănătoasă.

„Aproximativ 80% din bolile cronice, incluzând aici boli de inimă, neurologice, metabolice (și diabetul) pot fi evitabile printr-o alimentație sănătoasă, prin evitarea sedentarismului, iar dacă includem și evitarea fumatului și prudența la consumul de alcool, obținem și prevenția în majoritatea cancerelor.

Te-ar mai interesa: Dr. Cezar, despre cea mai dulce OTRAVĂ: „Nu mai ai...

Acum te rog mult să mai citești asta o dată. Și încă o dată. Și încă o dată. Avansarea în vârstă nu înseamnă automat boală. Bătrânețea nu vine la pachet cu boala.

Aceasta e o mentalitate nocivă de care trebuie să scăpăm. Dacă avem grijă de noi, cu principii solide zi de zi, ne ținem la distanță de majoritatea afecțiunilor ce pot fi evitabile. Iar medicul rămâne un partener grozav pentru informare corectă, consulturi și analize de rutină, screeninguri pe criterii clare”, a transmis, pe Facebook, medicul Vasi Rădulescu.

„E cumplit să vezi atâta și atâta boală ce poate fi evitată. Și, din varii motive, oamenii pur și simplu refuză să aibă grijă de ei. Și e păcat.

Te-ar mai interesa: Rona Hartner face ASTA în fiecare dimineață: Este ...

Ține cont de ce am scris mai sus, te rog. Ai grijă la alimentație, fă mișcare, evită fumatul, consumă puțin alcool sau deloc”, a conchis medicul.


TE REGĂSEȘTI ÎN CUVINTELE LUI VASI RĂDULESCU? ATUNCI TREBUIE SĂ FACI O SCHIMBARE

„Te trezești. Îți târăști picioarele până la baie, dai cu apă rece pe față, te uiți două secunde în oglindă, agăți prosopul cu mâna, te ștergi. Îți vezi firele albe, ridurile, cearcănele. Iar ai dormit prost. Dar nu-i nimic, recuperezi tu altădată, îți zici.

Te-ar mai interesa: Tumori cerebrale. Un simptom apare la aproximativ ...

Te duci la bucătărie să faci o cafea. Știi că fără ea nu mai ai nicio energie. Urăști faptul că depinzi de o zeamă maronie, dar n-ai încotro.

Iei telefonul și scrollezi prin viețile altora, prin filtre peste filtre, citate, motivații, meditații, bazaconii. Deschizi frigiderul, apuci sticla de lapte, torni peste niște cereale, mănânci cu apatie. Lași vasul în chiuvetă, recuperezi tu altădată, îți zici.

Te-ar mai interesa: Cel mai vechi horoscop din lume. Numerolog: „...

Te îmbraci și ieși în urgia orașului, în caniculă, vervă, trafic infernal, betoane și gunoaie, măști aruncate pe jos.

Ajungi la locul de muncă și tragi tare pentru a primi o dată pe lună o sumă de bani din care să-ți plătești casa, laptele, cafeaua, cerealele, telefonul, filtrele.

După opt ore și încă două în trafic, ajungi acasă. Îți târăști picioarele pe gresie și parchet. Te așezi pe canapea și ai un moment în care îți dai seama că trăiești o viață care nu pare cu adevărat a ta.

Te-ar mai interesa: Zi de mare sărbătoare pentru credincioși. Ce nu ai...

Vin grămadă peste tine toate visurile pe care le aveai din timpuri vechi, apoi tot mai aproape de azi, acel azi prins în cercuri mici sau mari, toate vicioase.

Momentul dispare

Te duci la baie, te speli pe dinți, intri la duș, lași să curgă apa peste tine, ieși și sari în pat.

Mâine va fi altfel, îți spui.

Mâine începi să te ocupi de visuri.

Dar mâine vine și e la fel.

Recuperezi tu altădată, îți zici.

Vremea trece, tu te treci.

Trebuie să-ți schimbi viața, spunea Rilke cândva. Trebuie să ajungi în starea în care nu mai lași să recuperezi. Trebuie să te ocupi de visurile tale. Trebuie să nu mai dai cu piciorul la viața pe care ai putea să o ai. Aia adevărată. Aia cu sens. Aia în care simți că trăiești cu adevărat”, a scris, tot pe contul de Facebook, medicul și scriitorul Vasi Rădulescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private