marți, iunie 6, 2023

Alice Munteanu, cardiolog, a explicat ce înseamnă tensiunea mică, de la ce apare, dacă există simptome și dacă putem face ceva pentru a o preveni.

„Este un apanaj al tinerilor, atât la copii, cât şi tineri. Persoanele vârstnice care au patologie cardiovasculară şi care medicaţia în plus sau patologia asociată, deshidratarea sau expunerea la căldură excesivă, scad brusc tensiunea arterială”, a spus medicul Alice Munteanu, joi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Te-ar mai interesa: Setea excesivă care nu poate fi potolită: Din ce c...

Este o problemă pe care nu o luăm în seamă, doar dacă simţim ceva. Dacă simţim o stare de leşin, de ameţeală, de căldură care vine din capul pieptului sau o ameţeală la ridicarea din pat.

O altă cauză sunt alte boli, precum diareea sau răceala. O răceală care apare în plină stare de sănătate, care face să scadă brusc tensiunea prin apariţie infecţiei, frisonului şi febrei.

Acest lucru determină scăderea tensiunii cu puls accelerat, lucru care ne îngrijorează. O altă cauză este expunerea la soare, motiv pentru care apar accidentele vasculare în plin sezon estival la pacientul vârstnic.

Te-ar mai interesa: Ce este cancerul rectal și cum se diferențiază de ...

Sunt boli pe care noi, medicii, le cunoaştem. Vorbim de boala Parkinson. Pacienţii care au această boala au tensiunea mai mică.


Ce înseamnă o tensiune mică

Găsim tensiunea mică în momentul în care scade cea sistolică cu 20 mmHg şi cea diastoligă cu 10 mmHg faţă de normal.

Ce este sub 90 mmHg (sistolică) şi 60 mmHg (diastolică), dar nu la tineri, pentru că ei au această tensiune în mare parte, atunci să ne punem un semn de întrebare.

Te-ar mai interesa: Incredibil dar adevărat! Tatăl acestui copil nu s-...

În primele 24 de săptămâni de sarcină, tensiunea este mică.

Cum ne măsurăm corect tensiunea arterială, acasă

Ea trebuie măsurată de trei ori. Să facem oarecum o medie. O măsurăm la ambele braţe. Diferenţa dintre cele două braţe, ridică suspiciunea unei boli seriose de inimă.

Nu beţi ceaiuri care scad tensiunea

Sunt pacienţi care iau tot felul de medicamente şi ceaiuri pentru scăderea tensiunii. Alături de medicamente, aceste ceaiuri determină o scădere în plus a tensiunii arteriale”, a mai spus medicul.

Te-ar mai interesa: Semințe de mac: beneficii uimitoare pentru inimă, ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private