duminică, ianuarie 23, 2022

Atenție la țânțari! Virusul West Nile, transmis de înțepătura acestor insecte, a făcut deja prima victimă, la noi în țară. Dr. Tudor Ciuhodaru, medicul care conduce comisia de coordonare şi monitorizare a infecţiei cu coronavirus din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă “Nicolae Oblu” din Iași atrage atenția să fim extrem de precauți în legătura cu înțepăturile țânțarilor, în această perioadă. 

Te-ar mai interesa: Tratamentul de cancer de col uterin din ce în ce m...

”Un pacient de 66 de ani este internat cu meningită iar medicii de la infecțioase se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune. Anul trecut opt pacienți nu au mai putut fi salvați. În 2018 au fost peste 200 de cazuri și 25 de decese,” explică dr. Ciuhodaru care explică, mai jos, ce trebuie să știm despre transmiterea și depistarea virurului West Nile.

Atenție la țânțari!

1. Principala cale de transmitere la om a virusului Wes Nile este înțepătura de țânțari.
2. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic (atingere sau sărut)!
3. Practic orice persoană (indiferent vârstă) înțepată de țânțari este predispusa la infectarea cu virusul West Nile însă
4. Probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăveasca de la o singură înțepătură este totuși redusă.
5. 90% dintre cei infectați nu prezintă simptome.
6. Manifestările pot fi diverse: de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită.
7. 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală.
8. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune.
9. Sunt câteva semne de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsaturi, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țântar.
10. Este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă.
11. Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile.
12. În cazul manifestarii de simptome de severitate medie (1 din 5 cazuri) (febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticaria, rar limfadenopatie) starea pacientului se îmbunătățește după 7-10.
13. Prevenția este cea mai bună alternativă:
a) Evitați înțepăturilor de țânțar (chiar dacă ieșiți afară pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de tânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau
b) Folosiți pe pielea expusă substanțe care resping insectele. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele.
c) Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. (!!!)Țânțarii pot înțepa și prin haine. (Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemetrhin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție.)
d) Utilizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor.
e) Puteți limita înmulțirea tânșarilor reducând locurile în care băltește apa (din jurul caselor și din subsolurile blocurilor.)

Te-ar mai interesa: Arnold Schwarzenegger a fost implicat într-un acci...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private