miercuri, martie 29, 2023

Cancerul de colon este una dintre cele mai comune forme de cancer în lume. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 1,8 milioane de cazuri noi de astfel de cancere au fost diagnosticate în 2018, iar boala a fost responsabilă pentru aproximativ 880.000 de decese în același an.

Riscul de a dezvolta acest tip de cancer crește o dată cu vârsta, iar cele mai multe cazuri sunt depistate la personae cu vârsta peste 50 de ani. În plus, un istoric familial de cancer colorectal, o alimentație bogată în grăsimi și carne roșie, sedentarismul, fumatul și consumul excesiv de alcool sunt factori de risc cunoscuți pentru această afecțiune.

Te-ar mai interesa: Femeile tinere au risc crescut de Parkinson, dacă ...

Există și o veste bună. Cancerul colorectal poate fi prevenit și tratat cu succes dacă este depistat la timp. Iată ce spune dr. Ștefan Tucă, medic chirurg.

3 pași cheie pentru prevenirea cancerului colorectal

Teste de screening

Efectuați teste de screening regulat pentru a detecta cancerul colorectal în stadii incipiente sau pentru a preveni apariția acestei boli. Testele de screening includ testul de sângerari oculte în fecale și colonoscopia. Discutați cu medicul dumneavoastră despre care este cel mai potrivit test de screening pentru dumneavoastră și cât de des trebuie efectuat.

Testele de screening pot detecta prezența unor anumite substanțe care pot indica prezența cancerului colorectal înainte de a apărea simptomele. Aceste teste pot fi efectuate la persoanele cu vârsta de 50 de ani sau mai în vârstă și la cele cu un istoric familial de cancer colorectal. Colonoscopia este o investigație de care nu trebuie să se teamă nimeni. Încă nu este suficient de bine înțeleasă. Examinarea poate fi efectuată la persoanele cu risc crescut sau la cele cu vârsta de peste 50 de ani. Aceasta implică introducerea unui tub lung, flexibil și subțire în anus pentru a inspecta întregul colon și a identifica orice creștere neobișnuită.

Te-ar mai interesa: Se dă startul înscrierilor la examenul de Rezidenţ...

Adoptați un stil de viață sănătos

Un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale și fibre, precum și exerciții fizice regulate pot preveni cancerul colorectal. Un alt factor important sunt reducerea consumului de alcool și fumatul. Aceste schimbări pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cancer colorectal și a altor boli cronice.

Vorbiți cu medicul dumneavoastră

În cazul în care aveți un istoric familial de cancer colorectal sau aveți factori de risc crescut, discutați cu medicul dumneavoastră despre măsurile pe care le puteți lua pentru a reduce riscul de a dezvolta această boala.

Te-ar mai interesa: Rafila: Prin PNRR schimbăm faţa Terapiei intensive...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private