Sari la conținut

Medic român: Două semne care ar trebui să ne ridice un semnal de alarmă

Victor Costache, chirurg cardiovascular, a vorbit la Antena 3 despre bolile cardiovasculare. Există două semne care ar trebuie să ne ridice un semnal de alarmă.

„Pacienţii cu boli cardiovasculare nu au acea şansă la viaţă la fel ca pacienţii din statele Uniunii Europene.

Acest lucru se întâmplă din cauza decalajului între finanțare a bolilor cardiovasculare în România și în țările din Uniunea Europeană.

Cauza numărul 1 este ruptura care s-a creat între profesioniștii din domeniu și cei care trebuie să implementeze aceste programe de sănătate.

De exemplu, finanțarea bolilor cardiovasculare nu a fost schimbată, nu a fost actualizată de 30 de ani. De 30 de ani practic, în România, nu creștem decontările pentru bolile cardiovasculare.”, a spus medicul cardiovascular Victor Costache, luni, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

Ce înseamnă o inimă sănătoasă?

  • Ritmul cardiac. variație între 60 și 100 de bătăi pe minut
  • Tensiune arterială sub 120/80
  • Nivelul de energie. Oboseala cronică poate fi un semn de alarmă privind problemele cardiace
  • Colesterol. Prea mult colesterol de tip LDL în sânge crește riscul de AVC și boli cardiovasculare
  • Rata de recuperare rapidă. Abilitatea de a reveni rapid la ritmul cardiac normal după exerciții intensive
  • O bună sănătate orală. Durerile și sângerarea gingiilor pot fi o alertă timpurie pentru bolile de inimă
  • Respirație sănătoasă. Abilitatea de a respira normal atunci când ne plimbăm

În România sunt cei mai mulţi pacienţi cu boală vasculară periferică din Europa. Se fac peste 15.000 de amputaţii pe an, deoarece în programul naţional de chirurgie vasculară se decontează de la 700 de lei pe caz. În Germania, de pildă, decontarea este undeva în jur de 12-15.000 de euro pe caz.

Poate ar trebui să se schimbe un pic direcţia şi priorităţile de finanţare şi în acest domeniu. În două luni ar trebuie implementate noile programe cardiovasculare.

În ultimii 2 ani au fost reluate, reanalizate, prețuri repuse, noi norme de finanțare. Să vedem dacă va fi implementat acest program deosebit de important pentru pacienții din România sau vom pierde iarăși.

Două semne care ar trebuie să ne ridice un semnal de alarmă

Ca să evităm bolile cardiovasculare, trebuie să evităm fumatul. În ultimii ani s-a schimbat foarte mult profilul pacientului cu boli cardiovasculare. Să adoptăm o viaţă sănătoasă. Le spun pacienţilor trei lucruri simple – limitarea sau chiar oprirea consumului de dulciuri, pâine albă şi a nu mânca după ora 19. Desigur, şi să consumăm cât mai puţină sare.

Sunt două semne care ar trebuie să ne ridice un semnal de alarmă. Oboseala instalată rapid sau o oboseală care se instalează încet şi sigur.

Este un semnal de alarmă care se poate traduce ca fiind o boală valvulară. Durerea toracică care apare la efort sau în braţul stâng sunt două semnale de alarmă foarte puternice.

Ar trebui să ne măsurăm și respirația atunci când ne plimbăm sau când facem sport, să ne dăm seama dacă și acolo e ceva în neregulă.

Suplimentele de magneziu ajută, însă trebuie consultat medicul înainte de administrare.

Totodată, trebuie să le spunem oamenilor că nu mai stăm foarte multe zile internați în spital în momentul în care facem o intervenție. Medicina a avansat foarte mult.”, a mai spus medicul.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel