Sari la conținut

Medic român, sfaturi pentru o masă de Paște reușită. Atenție la ouă și drob

masa de Paște
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Preparate culinare

Medic român, sfaturi pentru o masă de Paște reușită. Sărbătorile Pascale se numără printre cele mai frumoase și importante sărbători creștine, în care creștinii sărbătoresc Învierea Domnului Isus Hristos. Un moment de bucurie, împăcare și speranță, în care oamenii se adună alături de familie și prieteni pentru a celebra împreună această sărbătoare importantă.

Tradiții și obiceiuri specifice

Paștele aduce cu sine tradiții și obiceiuri specifice, precum vopsitul ouălor, pregătirea mesei pascale sau participarea la slujbe religioase. Totodată, multe familii aleg să petreacă timpul liber împreună, să se relaxeze și să se bucure de frumusețea primăverii.

Paștele este și un prilej de a aduce mulțumiri pentru tot ce avem și de a ne gândi la cei dragi, mai ales în această perioadă în care solidaritatea și iubirea față de aproapele sunt mai importante ca oricând.

Dr. Mihaela Bilic a oferit sfaturi importante pentru o masă de Paște reușită. Iată ce spune medicul despre consumul de ouă și drob.

Referindu-se la masa clasică de Paște, aceasta face o serie de recomandări extrem de prețioase și ne spune, etapizat, cum să consumăm alimentele.

„Ar fi bine ca aperitivul să fie puțin mai devreme, mai facem o pauză, mai bem o cafea, mai trece o oră, apoi vine ciorba și cu încă un fel de mâncare, după care iar e recomandabil să facem o pauză. Dacă am întinde masa pe durata întregii zile, n-am avea niciun stres.

În schimb, obiceiul de a umple masa cu de toate, de la început, nu este chiar de bun augur, pentru că ești tentat – mai ales dacă la asta se adaugă insistențele gazdei – de mânca încontinuu.

Trebuie să învățăm să tragem de timp. În plus, dacă este de servit dintr-un platou, luați bucăți mici. Mestecați mult, luați bucăți mici, lăsați tacâmurile jos, mâncați încet, trageți de timp. Este valabil și pentru alcool”, spune Dr. Bilic la Digi24.

Ce spune Mihaela Bilic despre ouă

Ouăle, nelipsite de pe masa românilor, sunt considerate alimente extrem de valoroase pentru refacerea ficatului, spune Dr. Bilic.

„Contrar unei păreri populare, ouăle nu fac rău ficatului, ci dimpotrivă, ficatul „se bucură”, pentru că oul este un aliment foarte valoros pentru refacerea ficatului.

Important este însă să nu avem o vezică biliară leneșă, mai ales dacă oul este fiert tare. Cel mai greu de digerat este gălbenușul tare. Ideal ar fi ca oul fiert să fie cleios, dar el ar trebui să fie mâncat cel târziu a doua zi de la preparare.

Cum ouăle de Paște sunt păstrate mai mult timp, n-ar fi indicată o asemenea consistență a gălbenușului. Ouăle fierte tari pot fi consumate chiar și o săptămână, dacă sunt păstrate în frigider”, spune medicul.

 

Drobul reprezintă un preparat dietetic

În paralel cu ouăle, din masa românilor de Paște nu va lipsi drobul de miel. Despre acesta, medicul Bilic spune că este un produs dietetic.

Mihaela Bilic
Sursă foto: Facebook

„Drobul are toate acele organe fierte înainte și apoi băgate la cuptor, este un preparat dietetic. Și noi, oamenii, și animelele avem depozitele de fier în ficat, splină, iar tradiția, iată, ne spune: avem nevoie de acest aliment anti-anemic, avem nevoie de vitamina A și D în mod natural, așa cum se găsesc în organele acestea.

Și atunci, nu mai trebuie adăugat nimic, decât verdeață multă, băgat la cuptor și mănâncat cu felia. Drobul poate să fie un aperitiv perfect pentru masa de Paști”, afirmă medicul.

Băutura la masa de Paște

În opinia Mihaelei Bilic, dacă rămânem la 2-3 pahare de vin consumate pe parcursul întregii zile, nu este nimic grav, ba chiar obținem și un efect anxiolitic, euforizant, de bună dispoziție mult superior – ca eficiență – mâncării. Vinul este un element care completează masa.

”Eu sunt împotriva disocierii și la capitolul alimente, cu atât mai mult la capitolul băutură. Mi se pare că într-un ritual de eleganță și rafinament, întotdeauna fiecare fel de mâncare poate să aibă un tip de vin care să i se potrivească, iar cele două elemente să se potențeze reciproc”, spune Mihaela Bilic.

Aceasta recomandă și apa. ”Și nu uitați apa! Pentru fiecare pahar de alcool, trebuie de două ori mai multă apă, tocmai ca să ajutăm ficatul să-l metabolizeze cât mai repede.

Alcoolul este un inhibitor și ține de doză. În momentul în care ai depășit doza de 2-3 pahare, în următoarea fază se simte efectul inhibitor la transmitere nervoasă și, cum se spune, pici în butoiul cu melancolie”, atrage atenția medicul.

Pentru cei care nu vor să se îngrașe în această perioadă și spune că se poate împăca o dietă cu masa de Paști.

„Drobul, dacă nu-l mănânci cu pâine, avem acolo organe, nu au deloc grăsime, sunt toate fierte, coapte, niciun stres. Oul este un aliment care dă sațietate maximă și are numai 80 de calorii. Mai ronțăi o ridiche, un castravete. La borș nu sunt restricții, ciorbele sunt alimentele ideale de slăbit.

Stufatul are multe legume, iar dacă bucățelele de carne nu depășesc 25-30 la sută din compoziție, este un aliment OK. Să avem grijă să nu punem multă pâine în sos – apropo de sos, atenție că sunt unele gospodine care îngroașă sosul cu făină și atunci asta se numește rântaș și e greu.

Să profităm de legumele de sezon, de crudități. Mâncarea poate fi scăzută prin evaporarea apei. Puneți sos de roșii – creează un mediu de absorbție pentru fier, și pentru fierul din frunzele verzi, și pentru fierul din carne.

Carnea la cuptor cu salată verde, iată o masă potrivită pentru slăbit. Nu este nevoie de garnitură”, afirmă nutrișionista pentru sursa citată.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel