sâmbătă, mai 21, 2022

Alexandra Lațcău, medic român, a făcut un apel în condițiile în care a venit căldura iar numărul persoanelor mușcate de căpușe crește alarmant.

„Pentru îndepărtarea căpușei poți folosi o pensetă cu margini rotunde sau o pensetă specială pentru căpușe pe care o găsești cam la orice farmacie cu 10-15 lei. Nu te îngrijora pentru că nu e nimic complicat în a scoate o căpușă, cu excepția primei dăți.

Te-ar mai interesa: Prof. Dr. Leon Dănăilă despre rolul autosugestiei ...

Dacă se rupe capul și rămâne în piele, nu mai există risc de a transmite infecția. În acest caz, poți încerca să scoți ulterior capul căpușei, însă dacă e foarte mic nu este o problemă deoarece va fi eliminat spontan în procesul de cicatrizare a pielii” , spune medicul Alexandra Latcu, potrivit DCNews.

Timpul este prețios în această situație.  Cu cât este îndepărtată mai repede, cu atât riscul de îmbolnăvire scade.

„Bineînțeles că dacă nu puteți scoate căpușa sau dacă nu vreți să faceți acest lucru, va puteți prezenta la cel mai apropiat cabinet medical. Va rog eu: NU mergeți la urgențe pentru o mușcătură de căpușă. E timpul să înțelegem că mușcătura de căpușă NU este o urgență”, spune medicul Alecandra Lațcău.

Te-ar mai interesa: Premieră medicală! Pacienții cu traumatisme cranio...

avem o căpușă

Recomandări importante pentru populație

Acesta este și motivul pentru care există câteva recomandări importante pentru populație, pentru a preveni expunerea la căpușe.

Epidemiologii le recomandă oamenilor să evite zonele cu iarbă și arbuști, păduri în care se impune purtarea unor haine deschise la culoare pentru a face cât mai vizibile insectele, inclusiv căpușele.

Se recomandă aplicarea de spray-uri împotriva insectelor, verificarea atentă a hainelor, bagajelor și a corpului la întoarcerea din drumeții, verificarea și protejarea și a animalelor de companie cu produse recomandate de medicul veterinar împotriva insectelor, inclusiv a căpușelor.

Te-ar mai interesa: Ziua Mondială a Albinei 2022: Cum beneficiază sănă...

Creșterea numărului de îmbolnăvări transmise prin căpușe este favorizată de schimbările climatice, inclusiv fluctuații de temperatură și precipitații abundente, precum și vegetație.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private